A HDMI Forum hozhatja el az igazán szabványos variálható frissítési frekvenciát

A megoldás nagyon egyszerű: kötelezővé kell tenni a támogatását.

A variálható frissítési frekvencia manapság egy kényes terep a piac számára, mivel két alapvető technológia létezik rá. Egyrészt van az NVIDIA G-Sync, amit összesen 17 kijelző támogat, másrészt ott a szabványos VESA Adaptive-Sync, amelyre az AMD építi a FreeSync technológiát, és már 89 kijelző közül választhatnak a vásárlók.

Hirdetés

A gond itt az, hogy GeForce VGA-val csak a G-Sync, míg Radeon VGA-val csak a FreeSync kompatibilis, tehát annak ellenére, hogy lenne lehetőség az NVIDIA számára is az Adaptive-Sync támogatására, a VESA ezt nem teszi kötelezővé, így minden DisplayPort interfészből két változatot specifikálnak. Ezzel az "a" jelölés nélküli opciónál az Adaptive-Sync működését a VESA nem is teszteli.

A friss információink szerint a HDMI Forum sokkal rövidebb pórázra kötné a gyártókat, így a saját variálható frissítési frekvenciát támogató rendszerüket egyszerűen kötelezővé tennék. Ettől a gyártók még mindig alkalmazhatnak saját fejlesztésű rendszert is, amilyen például a HDMI-s FreeSync, de a szabványt kötelező lesz támogatni, és amelyik érintett ezt nem teszi meg, az nem kaphat hitelesítést a HDMI interfész adott verziójára, elvesztve ezzel az új aljzat további előnyeit is.

A HDMI Forum ezzel nem kolátozná a gyártók innovációját, de kikényszerítenék a szabványt, amelyik cég pedig akar árulni méregdrága alternatívákat, annak sem lesz akadálya, maximum nem fogja érdekelni a nagy monitorgyártókat, ahogy egyébként a G-Sync sem érdekli a Samsungot és az LG-t. Viszont ettől a piacot nem éri hátrány, mert a szabványt mindenkinek kötelezően támogatnia kell.

Szintén egységesítésre kerülne a név is, ugyanis sokan már panaszkodtak a VESA-nak arról, hogy az AMD hihetetlenül nagy előnyt szed össze azzal, hogy a nagyobb monitorgyártók a FreeSync technológiát reklámozzák, arról pedig senki sem tud semmit, hogy az egész az Adaptive-Sync szabványra épül. Ez nyilván sok cég számára érthetően gond, hiszen a monitorgyártók ezzel Radeonok vásárlására biztatják a technológia iránt érdeklődő réteget. Az rendben van, hogy ma nincs is más út az Adaptive-Sync kihasználásához, de ha egyszer lesz, akkor nagyon nehéz lesz kiverni az emberek fejéből azt, hogy a variálható frissítési frekvenciához más hardver is megfelel. A HDMI Forum megoldásképpen csupán egy márkanevet használna és a gyártóknak is kötelező lenne ezzel kampányolni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés