Hanyatlóban a hagyományos GoPro akciókamera

Hirdetés

Úgy tűnik kezd véget érni az akciókamera láz, legalábbis a GoPro esetében már érezhető a változás szele. Egyrészről az év elején, a pénzügyi mutatók tükrében, amelyek ~80 millió dolláros bevételcsökkenést mutattak, így több mint 100 dolgozótól váltak meg. Majd februárban, abbahagyták a HERO+ LCD, HERO+ és HERO akciókamerák gyártását és forgalmazását, megszüntetve a kínálatukban a belépőkategóriát. Mivel a legnagyobb húzóerő mostanság a virtuális valóság, így várható volt, hogy a GoPro is ebbe az irányba indul. Ennek az első két bizonyítékait az Omni és az Odyssey nevű rendszerek képzik.


GoPro Omni

Az Omni egy hiánypótló gyári megoldás lesz, mivel ide eddig csak harmadik féltől származó konstrukciók születtek. A 6 darab Hero4 Black akciókamerát magába foglaló rendszer lényege, hogy gömbpanoráma felvételek készülhessenek a segítéségével. Az akár 8K felbontású felvételek összefűzéséről a Kolor Eyes nevű program gondoskodik, de lehetőség nyílik természetesen Adobe Premiere Pro vagy After Effects használatára is. A szerkezet nem olcsó, magáért a vázért 1500 dollárt, míg a kamerákat is tartalmazó csomagért 5000 dollárt kérnek.


GoPro Odyssey

A Google felhő-alapú Jump platformjára épít a másik rendszer, az Odyssey, amely összesen 16 darab Hero4 Black kamerát fogad. Ezáltal a "körkamera" egyes kameráinak képét összeillesztve 360 fokos 3D panorámát kapunk, akár a 8K felbontásban 30p vagy 25p sebesség mellett, és YouTube-on is visszanézhetők a felvételek. Az árazáson jól látszik, hogy itt elsősorban a profi szegmenset célozták meg, mivel 15 000 dollárt, azaz mintegy 4 millió forintot kell érte leszurkolni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • GoPro

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés