Hama blog: Rapoo A3160 hangszóró

Néhány éves hazai pályafutása alatt óriásit fejlődött a kínai Rapoo márka termékkínálata. Billentyűzetekkel és egerekkel kezdték, de hamar felismerték a piac átformálódását, és a mobil eszközökhöz való kiegészítők felé nyitottak. Ebbe az ágazatba tartozik az A3160 mobil hangszóró is, melyet nagyjából egy évvel ezelőtt mutattak be.


[+]

A bögrét formázó, átlátszó csomagoláson – a hasonló termékektől eltérően, de nem véletlenül – az akkumulátor kapacitását is feltüntették. Ugyanis a 2100 mAh-s, vagyis majdnem 8 wattórás akku nem csak a hangszóró meghajtására használható, hanem USB csatlakozón keresztül hordozható készülékek is tölthetőek vele. Mivel mobil hangszórós viszonylatban elég nagy kapacitásról van szó, így a gyártó komoly, 33 órás üzemidőt hirdet, és bizony ezt a gyakorlatban is sikerült megközelítenünk.

A Rapoo A3160 egy nagyjából 80 mm magas, 63 mm átmérőjű henger, vagyis elég markos jószág, ráadásul fémből készült burkolata és akkumulátora révén jó nehéz is, megközelítőleg 350 grammot nyom. Nálunk a fehér-szürke színkombinációjú verzió járt, de kapható feketében is. Az egy centiméterrel alacsonyabb, csak 900 mAh-s akkuval felszerelt, töltés funkció nélküli A3060-at többféle színben is kínálják. A hang a nagyjából egy centiméter magas, fémrácsos részen jut ki, a készülék tetejére pedig hangerőszabályzó és hívásfogadó gomb került. Mivel van beépített mikrofonja, kihangosítóként is használható.


[+]

A készülék aljához közel található a kicsi, háromállású retesz, amivel a hangszóró, töltő és kikapcsolt mód között választhatunk, mellette pedig a micro USB csatlakozó sorakozik, amivel a beépített akku tölthető. Mobil készülékeink akkumulátorának visszatáplálására a hangszóró alján lévő USB aljzatot használhatjuk. A összekötéshez 30 centiméteres USB kábelt mellékeltek, amit sajnos csak a csomagolásban tudunk elrejteni, kár, hogy a hangszóró testében nem alakítottak ki neki helyet.

Súlya és igényesen megfestett fémburkolata révén kifejezetten minőségi termék benyomását kelti a Rapoo A3160. Bekapcsolva kellemes női hang üdvözöl minket, jelezve, hogy készen áll a használatra és megkér a csatlakozásra (Hello, I am ready, please connect!), kikapcsoláskor pedig elköszön (Good-bye!). A töltés mód aktiválását viszont szóban nem, csak egy zöld LED felvillantásával jelzi. Arról viszont szóban is kapunk visszajelzést, ha elindul a Bluetooth kapcsolódás, ami nálunk néhány másodperc alatt sikerrel zárult.


[+]

Kis mérete ellenére kifejezetten korrekt hangerővel szólalt meg a Rapoo A3160, és a lehetőségekhez mérten a hangminőségére sem lehet panasz. Teljesen rendben volt a magas tartomány, a közepek is jól szóltak, és még némi basszust is kaptunk. Az egész rendszer nagyjából egy komolyabb multimédiás notebook hangminőségét adja vissza, tehát bármelyik okostelefonhoz vagy tablethez képest jelentős előrelépést jelent. Asztalra téve komoly rezonanciát kelt, kézbe fogva is érezni lehet a komolyabb basszusok bizsergetését.

Közepes hangerőn 24 órányi zenélés és egyórányi telefonhívás után szólt a női hang, hogy fogytán az akku, töltsünk, de ezután még kétórányit zenéltünk, mire elhallgatott a készülék. Töltés kapcsán egy 4000 mAh-s (kb. 15 Wh) tablettel próbálkoztunk, másfél óra után nulláról 38%-on állt meg a töltés, ami 1520 mAh-s (kb. 5,6 Wh) táplálást jelent. Ezután még tudtunk zenélni a hangszóróval, de azért kicsit komolyabb töltésre számítottunk. Hengeres oldalára fordítva, töltés közben elég instabil a hangszóró és ilyenkor zenélni sem tud.

A Rapoo A3160 ajánlott fogyasztói ára 21 900 forint, de már 17 000 forint környékén is megvásárolható, ami minőségét és tudását, illetve konkurenseit figyelembe véve szerintünk elfogadható ár érte.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Rapoo

Azóta történt

Előzmények