Hama blog: mySCAN egér és scanner egyben

Bő fél évvel ezelőtt mutattuk be a Hama egyik érdekes, hibrid termékét, az egérbe oltott szkennert. Látatlanban a mySCAN képessége elég hihetetlennek tűnt, különösen a sok-sok évvel ezelőtti húzós szkennerekkel megélt kellemetlen tapasztalataink után. Így aztán gondoltunk egyet és elkértük a hazai képviselettől egy körre ezt a fura jószágot.


[+]

Első látásra teljesen átlagos egérnek tűnik a mySCAN: van két fő gombja, amit a felső, fekete színű, selymes tapintású burkolatából alakítottak ki, köztük egy átlagos görgő csücsül, ami alatt szintén van egy gomb. Az egyetlen fura részlet a vörös perem alatt megbúvó, jobb hüvelykujjnál lévő, világító gomb. Az egér alja már sokkal különlegesebb, mert a szokásos érzékelő mellett egy jó nagy ablakot találtunk, amin bekukucskálva két SMD LED fényforrás, egy tükör és egy kameraszerűség látható. Érdemes még megfigyelni az egér végében lévő második érzékelőnek tűnő valamit.


[+]

A scannelés mechanizmusa nagyon egyszerű: a hüvelykujjnál lévő gombot megnyomva beindul az előzetesen telepített szoftver és egyúttal az egér alján lévő kamera, amivel végigpásztázhatjuk a beolvasásra szánt dokumentumot. Tényleg úgy működik, mint a kamera, mutatja a rögzítésre használható ablak méretét, az egér mozgatásával tudjuk végigjárni a dokumentumot. A mozgás irányára és sebességére nem kell ügyelni, a készülék felismeri azokat a részeket, ahol már járt, hozzájuk igazítja a „feltérképezetlen” területeket, ha scannelés közben valami egyenetlenségen elcsúsznánk. Úgy sikerült csak zavarba hozni a mySCAN-t, hogy felemeltük és direkt ismeretlen területre tettük, de aki tényleg szkennelni akar, biztosan nem csinál majd ilyet.


[+]

A végeredmény kifejezetten, sőt váratlanul jó lett, a szoftver önállóan vízszintes irányba hozta a szövegsorokat, de kézileg is állíthattunk rajta színeket, fényességet, kontrasztot, a háttér színét és a megfelelő terület kivágását, majd többféle kép- és szövegformátumba elmenthettük. Hasonlóan jól teljesített a karakterfelismerő szoftver, mely angol nyelvvel tökéletesen tette a dolgát, de a magyar ékezetes karakterekkel is lazán boldogult.

A jobbra látható kép karakterfelismeréssel innen tölthető le A jobbra látható kép karakterfelismeréssel innen tölthető le
A jobbra látható kép karakterfelismeréssel innen tölthető le [+]

A cseh kiejtésmódosító jeleivel (ˇ, ^, °) már nem bánt ilyen szépen, azokat rendszerint egyes vagy kettős ékezetnek érzékelte, és a portugál ã, ç betűi sem tetszettek neki. A magazinok képeivel, színes szövegdobozaival viszont nagyon szépen megbirkózott, PDF formátumban majdnem tökéletesen formálta meg a beolvasott oldalakat. DOC-ban a kötöttebb formázás miatt már nem volt ilyen sikeres, de a szövegrészeket szépen tagolva adta be, és a táblázatokkal is ügyesen bánt. A kézírás felismerésére viszont nem készítették fel, és sajnos a képletek sem mentek neki, csak kép formájában.


[+]

Egérként a középmezőnybe sorolnánk a mySCAN-t, mert jól tette a dolgát, kényelmes, a gombjai jól járnak, viszont görgője vékonysága miatt kissé olcsó hatású. Összességében nagyon meg voltunk elégedve az eszközzel; aki munkája miatt út közben dokumentumok beolvasását igényli, valószínűleg a 17-20 000 forint körüli vételárát is megfizeti, mert tényleg ügyes, tudásához képest nagyon kompakt kis eszköz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények