Gigabyte videokártya két GPU-val

Az SLI technológia bejelentése óta alaposan felkavarta a grafikus vezérlők és a lapkakészletek piacát egyaránt, az újszülött azonban meglehetősen nehéz szülés árán jön a világra, és még az sem biztos, hogy hosszú távon egyáltalán életképes lesz. A technológia bevezetésével a gyártók jó része kivár, a már bejelentett termékek pedig egyelőre nem kerültek a világpiacra. A technológiával kapcsolatos bizonytalanság tehát nem múlik, a Gigabyte legújabb termékének köszönhetően a kérdőjelek száma pedig tovább nő.


Gigabyte 3D1: mi lesz az alaplappal?


Az asztali rendszerekbe szánt videokártyák felépítését tekintve nem számít újdonságnak a kétprocesszoros működés, elég csak a szépemlékű ATI Rage Fury MAXX vagy bizonyos 3dfx videokártyákra gondolni. Az SLI technológia megjelenése előtt az NVIDIA soha nem jelentkezett több GPU számítási teljesítményét kiaknázó grafikus megoldással, és bár az eljárás – elvben – alapvetően két videokártyát és egy azokat fogadni képes alaplapot igényel, a Gigabyte 3D1 névre keresztelt terméke némileg ellentmondani látszik ennek a teóriának.

A high-end játékgépekbe szánt vezérlő ugyanis egyetlen nyákra integrál két SLI-híddal összekötött GeForce 6600 GT GPU-t. A videokártyára ültetett 256 megabájtnyi, 600 MHz-en működő GDDR3 memória 256 bites buszon kommunikál a két 500 MHz-en dolgozó GPU-val, melyek egy dupla ventilátorral ellátott egyedi hűtőborda alatt lapulnak.

A Gigabyte által nyújtott információk szerint a 3D1 bizonyos alkalmazások alatt nagyobb teljesítményre képes, mint egy GeForce 6800 Ultra vagy ATI Radeon X850 XT Platinum vezérlő, ugyanakkor nem világos, hogy az új videokártya használatához elengedhetetlenül szükséges-e az SLI módot támogató alaplap, a 100 000 forintos árszintre pozicionált 3D1 ugyanis csak abban az esetben jelenthet igazán vonzó alternatívát, ha ehhez az összeghez nem társul további bővítési költség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés