Hirdetés

Gigabyte P55-UD5 és UD4P előzetes

A TweakTown munkatársai abban a kiváltságban részesülhettek, hogy még a bejelentés előtt megtekinthették a Gigabyte Intel Core i5 processzoraihoz készült alaplapjait, és néhány újdonságot is megismerhettek velük kapcsolatban. A GA-P55-UD5 és a GA-P55-UD4P típusjelű alaplap leginkább szolgáltatásaiban tér majd el egymástól. Előbbi a processzorok táplálását szolgáló, robosztusabb, 24 fázisú tápáramkört kapott, valamint nevével ellentétben egy Intel P57 chipset teljesít rajta szolgálatot. Memóriafoglalatból is több, összesen hat található rajta, ellentétben a kisebbik testvér négy foglalatával.


Fotó: TweakTown

Ez az Intel P55 chipsetnek egy olyan változata, ami rendelkezik Open NAND Flash Interface-szel (ONFI) is, melynek segítségével javítható a rendszer teljesítménye. Ezt a gyártók kétféle formában is kihasználhatják, az egyik megoldás az alaplapra integrált nem felejtő memóriachipeket jelenti, a másik pedig egy erre a célra kialakított ONFI foglalat, amibe az Inteltől beszerezhető modulokat lehet helyezni. A Gigabyte mindkét variációt teszteli, hogy melyik megoldás teljesít jobban, ezért egyelőre nem döntötték el, melyik kerül a végleges, forgalomba hozott alaplapokra.


ONFI alaplapra integrálva és slot formájában - Fotó: TweakTown

További újdonságként a következő generációs, 6 Gb/s-os adatátviteli sebességre képes SATA portokat is implementálták az alaplapokra, melyekből összesen négy található rajtuk, de az előző generációs SATA-300-ból is akad hat a meghajtók számára. A modernebb interfész a Marvel vezérlőchipjét használja, ami kompatibilis a régebbi szabványokkal, emellett RAID 0 és 1, valamint port replikátor támogatással is rendelkezik, ami lehetővé teszi több eszköz csatlakoztatását egyetlen csatlakozóra.


Fehérben az új SATA szabvány - Fotó: TweakTown

Megjelennek a tápellátást is magukban foglaló, Power Over eSATA csatlakozók is, amelyeket elsőként az MSI mutatott be 790FX-GD70-es alaplapján. Ez – mint ahogy nevéből is kitalálható – képes energiát biztosítani a rácsatlakoztatott eszközök működéséhez, így nincs szükség egy kiegészítő USB port vagy külső áramforrás használatára.


Power Over eSATA - Fotó: TweakTown

A Gigabyte nemcsak „kézzelfogható” újdonságokat kíván bevezetni, de új szoftverekkel is készül az Intel Core i5 processzorainak premierjére, ezekről bővebb információt viszont majd a Computexen és a majdani hivatalos bejelentéskor árulnak el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés