Gigabyte GTX 1080 Xtreme Gaming videokártyák kompakt vízhűtéssel is

A léghűtéses VGA Premium Pack formában is elérhető VR-hez, és vízhűtővel ellátottat is választhatunk. A 4 év garancia sem lehetetlen!

Hirdetés

Már a 2016-os Computexen is lehetett Gigabyte GTX 1080-as videokártyákkal találkozni, de azok még csak a G1 Gaming megoldások voltak. Ezeket a Founders Edition mellett a többi gyártó egyedi GeForce GTX 1080-as grafikus kártyájával egyidőben be is mutatták. Természetesen a megszokott termékpaletta ezekkel még meglehetősen hiányosnak tekinthető, így szinte menetrend szerint érkezett két Xtreme Gaming változat is a jelenlegi legerősebb NVIDIA GPU-ra épülő VGA-ból.

Három változatban is elérhető a Gigabyte GeForce GTX 1080 Xtreme Gaming Három változatban is elérhető a Gigabyte GeForce GTX 1080 Xtreme Gaming
Három változatban is elérhető a Gigabyte GeForce GTX 1080 Xtreme Gaming [+]

Az új kártyák a korábbi Xtreme Gaming megoldások szinte minden tulajdonságával bírnak, ezen felül kaptak egy speciális, VR-hez dedikált HDMI részleget, testreszabható RGB világítást, fém hátlapot és a nedvességnek ellenálló nyomtatott áramköri bevonatot. Az órajelek, feszültségek, teljesítménylimit és persze a fényjáték az Xtreme Engine programmal részletesen állítható.

Az összes megszokott paraméter állítható az Xtreme Gaming alkalmazásban
Az összes megszokott paraméter állítható az Xtreme Gaming alkalmazásban [+]

Kapható egy léghűtéses és egy vízhűtéses változat, valamint egy Premium Pack is elérhető, ahol a hagyományos hűtéssel ellátott VGA mellé csomagoltak több hasznos, VR hardverekkel is használható kiegészítőt, amik amúgy külön is megvásárolhatóak. Órajelek tekintetében teljesen egységes a kép, mindkét elérhető üzemmódban. Az OC mód 1784 MHz-es alap és 1936 MHz-es boost frekvenciája mellett 10,42 GHz-en ketyeg a 8 GB GDDR5X memória. A Gaming mód picit szerényebb tempót, cserébe kisebb hőtermelést és halkabb üzemet kínál, ott "csak" 1759 MHz az alap-, 1898 MHz a boost- és 10,21 GHz az effektív memóriaórajel. A 16 nm-es gyártástechnológiával készülő GP104-es Pascal GPU technikai paramétereit ezúttal nem részleteznénk, ezt megtettük korábban.

A hagyományos, léghűtéses változat
A hagyományos, léghűtéses változat [+]

A hagyományos hűtéssel szerelt változatnál első olvasatra furcsának tűnhet, hogy a nyomtatott áramkör csak 29 cm hosszú, mégis három, 10 cm-es lapátkerekű ventilátort hordoz magán a hat vörösréz hőcsővel megtámogatott bordázat. A Windforce Stack Cooling néven futó megoldás különlegessége, hogy a középső ventilátor a két szélső szintje alatt helyezkedik el, ráadásul ellenirányban is forog és a lapátok geometriáján is fejlesztettek egy kicsit. A Gigabyte saját mérései szerint így kisebb turbulencia mellett alacsonyabb zajszint, míg 10%-kal magasabb légszállítás érhető el, a GPU pedig 4%-kal hűvösebb. A mai trendeknek megfelelően üresjáratban a légkavarók megállnak (ezt egy LED indikátor is jelzi), hogy maximális csendet biztosítsanak, míg a GPU-val a hőcsövek közvetlenül érintkeznek.

A teljesen fedő blokkal szerelt kompakt vízhűtős példány
A teljesen fedő blokkal szerelt kompakt vízhűtős példány [+]

A vízhűtött megoldás egy 120x120 mm-es radiátort kapott, amit csendes, dupla golyóscsapágyas ventilátor szellőztet át. Noha órajelei nem magasabbak a ventilátoros megoldásnál, nyomtatott áramköre kissé rövidebb, csak 26,5 cm. Kisebb gépházakban nem csak könnyebben elfér, hanem a hőcserélő megfelelő elhelyezésével a kuckó hőháztartása is optimalizálható. A legtöbb kompakt vízhűtéssel szerelt megoldástól azonban abban is eltér, hogy teljes lefedettséget biztosító vizesblokkot kapott, így járulékos ventilátorra sem volt szükség. A szivattyúval egybeépített FC blokk hűti a GPU-n felül a GDDR5X memóriákat és a VRM-et is.

VR Link az extra belső HDMI kimenetek elnevezése
VR Link az extra belső HDMI kimenetek elnevezése [+]

Mindhárom esetben a videokártyák hátulján is találunk két HDMI 2.0b kimenetet a tápcsatlakozó környékén, amit a VR módban tudunk aktiválni, ekkor a rendes kimenetek közül két DisplayPort letiltásra kerül, de egy további HDMI 2.0b, egy dual-link DVI-D és egy DisplayPort 1.4 továbbra is használható marad, egyszerre legfeljebb 4 megjelenítőhöz. A normál üzemmódban a megszokott kimenetek aktívak, tehát egy HDMI 2.0b, egy dual-link DVI-D és három DisplayPort 1.4, míg a két extra HDMI-t inkativálja a VGA. Mindezt könnyen kihasználhatjuk hátulra egy üres kártyahelyre vagy előlapi 5,25"-es bővítőhelyre rakott kiegészítővel, ahol az utóbbival az alaplapunk két USB 3.0 portját is kivezethetjük. Ezeket a Premium Pack csomagolásában alapesetben is megtaláljuk: egy XMP300 egérpad, egy csuklópánt és egy világítós SLI híd, ami sajnos nem HB.

VR-hez szánt kiegészítők vannak a Premium Packban
VR-hez szánt kiegészítők is vannak a Premium Packban [+]

Pontos árat a kereskedelemben már megjelent videokártyák kapcsán még nem tudunk megadni, azonban a garanciaidő kapcsán egy pozitív változásról számolhatunk be. A Gigabyte a szokásos 3 év helyett négyet ad azoknak, akik belépnek az Xtreme Gamer klubba, majd online regisztrálják a megvásárolt videokártya sorozatszámát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés