Megjelent a Gigabyte GTX 960 Xtreme 4 GB

Hasábjainkon már hírt adtunk a Gigabyte Xtreme Gaming sorozatú videokártyáinak érkezéséről. Akkor a GTX 950 érkezett, míg később a nagyobb testvérei futottak be, ezidáig azonban a – jó eséllyel legnépszerűbb modell – GTX 960 váratott magára. Megtörni látszik a jég a mai bejelentéssel, ugyanis kiteljesedik a teljes paletta.

A sokak által keresett GTX 960-asokon, így ezen a típuson is a megszokott GM206-os grafikus processzor dolgozik, GPU-ja továbbra is a megszokott 28 nm-es eljárással készül, azonban ezúttal tekintélyes tuningot is kapott. OC módban 1304/1367 MHz, gaming módban 1279/1342 MHz mag-/boost órajeleken üzemel, ez tekintélyes, 15%-ot is meghaladó gyári túlhajtás a referenciakártya 1127/1178 MHz-es értékeihez képest.


A megszokott külsejű a csomagolás [+]

Az új videokártya 4 GB mennyiségű GDDR5 fedélzeti tárral rajtolt el, mely 128 bites buszon kapcsolódik a videochiphez, és az 1502 MHz-es fizikai (7010 MHz-es effektív) órajele a referenciát követi. A gyári értékeken további tuningot is eszközölhetünk mellékelt OC Guru szoftverrel, de ez a kártya gyártói weboldalán is megtalálható a letöltések menüpontban.


Kétventilátoros hűtés és elegáns hátlap [+]

A hűtés a szokottnál talán kissé nagyobb figyelmet igényel, hiszen nem a klasszikus Windforce 2, hanem annak egy finomított változata. A két ventilátor szemben forog egymással, a gyártó mérnökei így érték el az optimális légáramlási paramétereket. Üresjáratban, valamint egy meghatározott hőfok alatt a ventilátorok leállnak a halkabb működés és a csapágyak kímélése érdekében, erről egy világító felirat is tájékoztat.

Közvetlen kontaktot biztosító hőcsövek a GPU-n
Közvetlen kontaktot biztosító hőcsövek a GPU-n [+]

A GPU-val közvetlenül érintkező három hőcső segít elvezetni és szétosztani a keletkezett hőmennyiséget az alumínium bordázaton. A halkabb üzemet megcélzó barázdált, egyébként 9 cm-es átmérőjű ventilátorok alatt világító gyűrűk találhatók, és az Xtreme Gaming felirat is képes a fénykibocsátásra. A True Color 16,8 millió színárnyalatából bármelyik elérhető. A világítást is az OC Guruban lehet igény szerint állítani.

Színváltós üzemmód is beállítható
Nem csak statikus fehér, de színváltós üzemmód is beállítható [+]

Az egyedi tervezésű nyomtatott áramkör egy masszív VRM-et vonultat fel, a felhasznált alkatrészek a Titan X esetén is alkalmazott körből kerülnek ki. A por- és nedvességálló bevonattal ellátott NYÁK-ot még egy szinte 100%-os fedést biztosító szálcsiszolt alumínium hátlapi takarólemez is védi. A szükséges 12 V-os áramellátást egy 6 és egy 8-tűs PCI Express tápcsatlakozó biztosítja, ezek a kor trendjeinek megfelelően 180°-ban elforgatva vannak felszerelve.

Elforgatott tápcsatlakozókat kapott
Elforgatott tápcsatlakozókat kapott [+]

A kártya kimenetei közt egy dual-link DVI-I, három DisplayPort 1.2 (ezeken keresztül 4096x2160-as felbontás is elérhető 60 Hz-es képfrissítéssel) és egy HDMI 2.0 biztosítja a kijelzők csatlakoztatását. Ezekből multi-view üzemben legfeljebb négyet lehet egyszerre üzemeltetni.

A hátlapi kimenetek mellett kisebb szellőzőrostély is elfért
A hátlapi kimenetek mellett kisebb szellőzőrostély is elfért [+]

A két kártyahely széles területre elosztott kimenetek mellett még egy szellőzőrostély is található, ahol a termelt meleg levegő kisebb része a környezetbe távozhat, sajnos a többit a gépházon belülre fújja. A videokártya hamarosan megvásárolható lesz az itthoni üzletekben is, egyelőre nem konkretizált azonban az árazása.

Előzmények

Hirdetés