Hirdetés

4K-s fokozatba kapcsolnak a Gigabyte Aorus monitorok

Három minden földi jóval megspékelt, variálható (és magas) képfrissítéssel operáló újdonság érkezik.

Hirdetés

Nemrégiben adtunk hírt a Gigabyte új, játékosoknak szánt csúcskijelzőjéről, a 43 hüvelykes Aorus FV43U-ról, de a vállalat nem lacafacázik, hiszen két másik, szintén 4K-s (és Aorus szériás) megoldásról, a 31,5 hüvelykes FI32U-ról, illetve a még nagyobb, 48 hüvelykes FO48U-ról rántotta le a leplet. Most már bizonyos, hogy mindhárom modellen található 2.1-es HDMI bemenet, így az üröm az örömben talán csak annyi, hogy a cég továbbra sem hajlandó elfelejteni a "taktikai monitor" elnevezést.

Gigabyte Aorus FV43U
Gigabyte Aorus FV43U [+]

Az FV43U-nak időközben elkészült a termékoldala, így az általunk korábban leközölt információkon kívül már azt is tudjuk, hogy QLED-es VA panelről van szó, aminek a statikus kontrasztaránya 4000:1, valamint a 10 bit 8 bit+FRC-t jelent. A színtérlefedettségek kapcsán a DCI-P3 mellett megjelentek az sRGB, illetőleg AdobeRGB értékek; az előbbi 150, az utóbbi 99 százalékos, szóval a színekkel nem lesz probléma, pláne, hogy 6 tengely mentén állíthatjuk őket.

Gigabyte Aorus FV43U
Gigabyte Aorus FV43U [+]

Az sem feltétlenül mellékes, hogy az OSD menüben a PIP/PBP-n, a Black Equalizeren vagy a mozgási elmosódás csökkentését vertikális szinkronizációval összefűző Aim Stabilizer Syncen, netán a lényeges hardverinformációinkat valós időben kiíró Dashboardon felül az ASUS GamePlusához hasonlatos funkciók (például célkereszt vetítése, időzítő, képkocka/másodperc számláló) ugyancsak megtalálhatók.

Gigabyte Aorus FV43U
Gigabyte Aorus FV43U [+]

Az impozáns perifériára két HDMI 2.1 konnektor és egy DSC-s DisplayPort 1.4, két audio jack, plusz két USB 3.0, meg egy USB Type-C aljzat került, továbbá van rajta KVM switch és beépített, 12 wattos sztereó hangszórók. A talp dönthető, illetve VESA rögzítőpontot nem felejtették le, ami ezúttal 200 x 200 mm-es formában van jelen. A képek alapján úgy fest, hogy tartozékként – a mindenféle kábeleken túl – egy távirányítót mellékelnek a 280 wattos fogyasztású batárhoz.

Gigabyte Aorus FI32U Gigabyte Aorus FI32U Gigabyte Aorus FI32U [+]

A 32 hüvelykes, IPS-es FI32U-ról egyelőre az ismeretes, hogy szintúgy rendelkezik VESA DisplayHDR minősítéssel, miközben 144 Hz-es képfrissítési rátával és 0,5 ezredmásodperces válaszidővel dolgozik, amihez VESA Adaptive-Sync szegődik társul. Az I/O szigeten a 2.1-es HDMI és az 1.4-es DisplayPort mellett feltűnik két audio jack, egy kétportos USB 3.0 hub és egy Type-C csatoló, de az OSD menü hasznos (vagy éppen jópofa) képességei sem fognak hiányozni.

Gigabyte Aorus FO48U
Gigabyte Aorus FO48U [+]

A képátlóbajnok FO48U esetében 120 Hz-es, 1 ezredmásodperces OLED panelről beszélünk. A HDR plecsni nem köszön ránk vissza, bár furcsállnánk, ha pont az új zászlóshajónak ne lenne ilyenje, ezért valószínűleg inkább csupán arról lehet szó, hogy a minősítés folyamata még nem zárult le. Ezt abból a szempontból sem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy a 32 hüvelykes kisebb testvérrel megegyező módon az óriásnak sincs még saját, elkülönített szelete a gyártó honlapján.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés