Geometric Future blog: kompakt hűtések és ventilátorok változatos kivitelben

Bár elsősorban számítógépházakkal foglalkozik, a gyártó nem hagyja figyelmen kívül a hűtés témakörét sem.

Azok a cégek, akik számítógépházakat gyártanak, valahogy előbb-utóbb mindig elkezdenek a hűtési megoldások irányába is kacsingatni. Ez teljesen érthető, hiszen a két terület elég szorosan összefügg, és könnyű is ezeket a termékeket párosítani, így nincs semmi meglepetés abban, hogy a Geometric Future a különleges házak után a ventilátorok és a kompakt vízhűtések piacán is szeretné megvetni a lábát. Nézzük most meg, milyen eszközöket kínál a cég ebben a két termékkörben!

Kompakt vízhűtések

A házaknál kedveli az érdekes elnevezéseket a Geometric Future, ehhez képest a vízhűtéses rendszereket mind az Eskimo névvel illeti – azon belül viszont találunk Junior, „sima” és Igloo alnévvel rendelkező sorozatokat. Kezdjük is az ismerkedést a Juniorral, mely az egyetlen olyan változat, ahol kisebb, 240 mm-es radiátort is kapunk, a többinél a 360 mm-es hőleadó az egyetlen opció.

A Junior széria ennek megfelelően tehát két tagból áll, az Eskimo Junior 24-ből és az Eskimo Junior 36-ból. Mindkettőnek kompakt, elegáns a hűtőblokkja, mely alumínium unibody házzal rendelkezik, alján 55 x 55 mm-es réz hőátadó felületettel. A blokk valamennyi modern asztali foglalatra felszerelhető, de a listában pár HEDT platform is megtalálható, így a LGA2066/-2011v3 és a TR4 is.


[+]

Az integrált, 2800 rpm fordulatszámmal dolgozó, kerámiacsapágyas pumpa a vizet a blokk másik oldalán egy mikrobarázdás felületen vezeti át. A térfogatáram eléri az 1,4 liter/percet, a zajszint pedig 30 dB alatt marad. Ez az említett vízáram aztán szövetburkolatú csöveken keresztül utazik az alumínium radiátorig, melyen a modelltől függően két vagy három darab Squama 2503B ventilátor dolgozik, melyek természetesen PWM vezérlésűek, és 2000 rpm maximális fordulatszám mellett 29 dB-es zajszintre számíthatunk tőlük.

Mondanunk sem kell, hogy a csomag „része” az RGB világítás is, de a Junior esetében ez egész visszafogottnak mondható: a ventilátorok és a blokk keretén egy vékony sáv fut körbe, illetve a blokkon a cég logója világít színesen. Ha ez nem lenne elég, akkor elérhető az Eskimo Junior Neon 36 is, melynél a színek a lapátkerékre is kiterjednek a Squama 2505W ventilátoroknak köszönhetően. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy a világítás itt már címezhető, és kompatibilis a legfontosabb alaplapi rendszerekkel.

A következő vízhűtés a „sima” Eskimo 36, mely az előzőekkel ellentétben csak fekete alapszínben érhető el. A dizájn nagyon hasonlít a Juniorokhoz, fontos különbség azonban, hogy a pumpa itt kikerült a blokkból, és a csővezetékekre applikált dobozban helyezkedik el. A ventilátorok a Squama 2505B szériából kerülnek ki, ezek tehát fekete alapszínűek, és csak a keretükön viselnek egy vékony ARGB csíkot.

Végül az utolsó vízhűtés-változat az Eskimo Igloo 36, melynél szintén a csővezetékeket összekötő dobozkába helyezett pumpa biztosítja a vízáramlást. A belsejét tekintve az előbbiekkel megegyező kialakítású hűtőblokk itt speciális dizájnt kapott, és tartalmaz egy kisméretű ventilátort is, mely a processzor körüli részek, így például a RAM és a VRM komponensek hűtését javítja. A radiátorra ennél a modellnél Squama 2503B ventilátorok kerülnek, ARGB világítással és PWM vezérléssel.

A több RGB-re vágyóknak az Igloo 36-ból is kínálnak Squama 2505B ventilátorokkal szerelt változatot, Eskimo Igloo 36 Neon néven, világító lapátkerekekkel és címezhető LED-ekkel.

Ventilátorok

A Geometric Future Squama névre hallgató ventilátorkínálatának nagy részét a kompakt vízhűtések kapcsán már említettük, de nézzük most meg őket kicsit részletesebben! Ezek valamennyien külön is megvásárolható termékek, és egy- vagy háromdarabos kiszerelésben érhetőek el a piacon. Közös jellemzőjük, hogy 12 x 12 cm-esek, ennél nagyobb (vagy kisebb) légkavarókkal a cég egyelőre nem foglalkozik. Valamennyi esetben megfigyelhető a kereten a speciális, pikkelyes felület, melyről egyébként a sorozat a nevét is kapta.


[+]

Ezek a pikkelyek, vagyis inkább pikkelyre emlékeztető „benyomódások” apró örvényeket keltenek az elhaladó levegőben, így törik meg a lamináris áramlást. Ennek az eredménye alacsonyabb áramlási ellenállás, és az adott zajszinttel, teljesítménnyel elérhető nagyobb áramlási sebesség.


[+]

Az alapszintet a feketében, fehérben és szürkében elérhető 2501-es változat képviseli, mely hidrodinamikus csapágyazású, és 2000 rpm maximális fordulatszám mellett 137 m3/h térfogatáram, 2,78 mmH2O statikus nyomás és 34,2 dB-es zajszint biztosítására képes. A kilenclapátos propellert nyolc darab ARGB LED világítja meg, ezek háromtűs csatlakozón keresztül kapják az információkat.

A következő modell az ARGB LED-es kerettel rendelkező Squama 2503, mely fekete és fehér színnel készül, és keretének pikkelyes belső felületét puha bevonattal látták el, mely még tovább mérsékli a lapátok által keltett zajt. Ez a ventilátor 2000 rpm mellett 117 m3/óra térfogatáramot, 2,92 mmH2O statikus nyomást és 29 dB-es zajszintet állíthat elő. A Squama 2503-ból készül egy „fordított” lapátú változat is, 2503R néven, ami felhasználható például push-pull konfigurációkban.


[+]

A feketében, fehérben, illetve sárgában is elérhető, 2505 sorszámú modell a nagy teljesítményt kívánó helyekre született, ennek megfelelően az átdolgozott lapátoknak köszönhetően itt a zajszint magasabb a többinél: a 2000 rpm maximális fordulatszám mellett 151 m3/h térfogatáramra, 4,28 mmH2O statikus nyomásra és 35 dB-es hangnyomásra számíthatunk. A lapátkerék a fekete és fehér 2505 esetében a 2501-hez hasonlóan fehéres színű, így ez kapja az ARGB LED-ek fényét, a sárga alapszínű modell pedig világítást nélkülöző változat.


[+]

Végül speciálisan nagyigényű felhasználási területekre ott a Super Squama 3805, mely az eddigiekkel ellentétben nem 25, hanem 38 mm vastag. Ez a fehérben és feketében is elérhető, RGB megvilágítású propellerrel dolgozó ventilátor a 2505-nél 26%-kal több levegőt képes megmozgatni. A nagyobb igénybevétel okán két golyóscsapágyat használó szélgép 2500 rpm maximális fordulatszámmal rendelkezik, 195 m3/h térfogatáramot, illetve 6,82 mmH2O statikus nyomást tud előállítani. Zajszintje magasabb a többieknél, maximális teljesítményen eléri a 40 dB-t.

Előzmények