Hirdetés

Különleges GeForce-ok különleges igényekhez

A nyár nem is kezdődhetne jobban, mint különleges GeForce-ok érkezésével. A PNY két GeForce GTX 580-at mutatott be, melyek a belső értékek tekintetében lemásolják a referenciaparamétereket, ám a hűtést a vállalat, ha nem is teljesen, de a többnyire víz erejére bízta. Az XLR8 Liquid Cooled GTX 580 jelzésű megoldások az Asetek LC hűtőrendszerére alapoznak. Az alapverzió csak a GPU-t hűti, ám a speciális változat tartalmaz egy CPU-t hűtő blokkot is, amit majd a gépben üzemelő processzorra kell felszerelni. Természetesen a különböző foglalatokhoz mellékelt lefogatók részei a csomagnak.

PNY XLR8 Liquid Cooled GTX 580
PNY XLR8 Liquid Cooled GTX 580 [+]

A PNY az alapmodellt 580, míg a speciális megoldást 650 dollárért kínálja, és a termékeket már elő is lehet rendelni. Aki így tesz, az kap egy limitált mennyiségben hozzáférhető ajándékcsomagot, ami tartalmaz egy 5 méter hosszú HDMI kábelt mini HDMI csatlakozóval az egyik végén, egy 8 GB-os PNY pendrive-ot és egy Liquid Cooled feliratú pólót.

PNY XLR8 Liquid Cooled GTX 580 with CPU Cooling
PNY XLR8 Liquid Cooled GTX 580 with CPU Cooling [+]

A CoolIT szintén a víz erejét használja hűtésre, bár kétségtelen, hogy az OMNI N590 A.L.C nem grafikus kártya, hanem egy GeForce GTX 590-re felszerelhető hűtőrendszer. Erre talán szükség is van, hiszen a Hardware.fr hőtérképes mérései szerint az NVIDIA csúcskártyája 110°C fölötti hőmérsékletet is tud produkálni működés közben.


(forrás: Hardware.fr)

CoolIT OMNI N590 A.L.C
CoolIT OMNI N590 A.L.C

A CoolIT OMNI N590 A.L.C már szállítás alatt van az OEM gyártók számára, ám a kereskedelmi start pontos idejéről még nincs információ.

A Galaxy is előállt egy különleges GeForce-szal, de ez nem a hűtéssel hívja fel magára a figyelmet. A GeForce GTX 550 Ti HQV esetében a megjelenítést egy külön processzor végzi, míg a számítások továbbra is a GF116-os lapkát terhelik.

Galaxy GeForce GTX 550 Ti HQV
Galaxy GeForce GTX 550 Ti HQV (forrás: techPowerUp!) [+]

A termék a paraméterek tekintetében a referenciamodellt másolja, így a különlegességet csak a speciális képminőséget biztosító lapka jelenti, ami a gyártó állítása szerint komolyan javíthat a moziélményen. A Galaxy egy vezérlőszoftvert is biztosít a segédprocesszorhoz, így igény szerint skálázható a képminőség. Az alapötlet nagyon is jó, de a termék 1000 dolláros ára már kevésbé tetszetős. A Galaxy egyelőre a csak a filmstúdiók számára kívánja elérhetővé tenni a GeForce GTX 550 Ti HQV-t, így a kiskereskedelmi start kérdéses.

Előzmények

Hirdetés