GeForce 8800 GT: lehetne négy réteggel kevesebb?

Hirdetés

Olcsóbban szeretné adni nemrég piacra került, de máris nagy sikert elért felső-középkategóriás videokártyáit az NVIDIA, ezért a cég nemrég arra kérte gyártópartnereit, hogy csökkentsék a GeForce 8800 GT vezérlők előállítási költségét. Minderre azért van szükség, hogy a vállalat új sikerterméke még vonzóbb alternatívája legyen az AMD hasonló kategóriába pozicionált ATI Radeon HD 3800-as vezérlőinek – az AMD eltökélt szándéka szerint rövidesen ezeknek az ára is csökkenne, bár ennek hatását jó eséllyel csak januárban érezhetik a vásárlók. Az új Radeonokra egyébként óriási a kereslet, és bár hetekkel később kerültek piacra, mint a GeForce 8800 GT-k, mostanra mégis annyit adtak el belőlük, hogy az NVIDIA korábbi kényelmes vezető pozíciója komoly veszélybe került a középkategóriában.

A DigiTimes iparági forrásoktól értesült arról, hogy az NVIDIA az árcsökkentés végett a kártyák alapját jelentő nyomtatott áramköri lap újratervezését javasolta partnereinek, az egyszerűbb felépítésű (tízrétegű helyett hatrétegű) NYÁK-ok révén ugyanis a gyártásban érdekelt vállalatok számításai szerint kártyánként nagyjából tíz dollárnyi előállítási költséget lehetne spórolni. Bár a kedvezőbb ár nagyobb forgalmat generálhat, a gyártócégek állítólag mégsem örülnek felhőtlenül az NVIDIA törekvésének, amiért az elsősorban tőlük várja a költségek (ezzel együtt valamelyest a profit) lefaragását, miközben saját költségvonzatain (és profitján) nem változtatna, azaz egyelőre nem csökkenti a kártyákra kerülő G92 GPU-k árát.

Az NVIDIA azzal védekezik, hogy a kártyák újratervezése nem kötelező a partnereknek, csupán egy javaslat, amelynek elfogadásáról, bevezetéséről saját kompetenciájuk dönteni. Más kérdés, hogy az árverseny – ha más szabályok szerint is – a szerződéses gyártókat is érinti, ezért ha csak egy gyártócég bevezeti az új nyomtatott áramkört, a többiek is kénytelenek lesznek követni, ha nem akarják elveszíteni megrendeléseik tetemes részét.

Előzmények

Hirdetés