Galaxy Tab blog: böngészés a Galaxy Tab 10.1-en

A Samsung Galaxy Tab 10.1 szakít az eddigi Android 3.x-et futtató táblagépek hagyományaival, a koreai gyártó mérnökei ugyanis egy egyedi felületre cserélték a Honeycomb UI-t. Ennek megfelelően a beépített alkalmazások is átestek egy kisebb-nagyobb ráncfelvarráson, így például a böngésző is új ruhát kapott. Utóbbit vizsgáljuk meg a mai bejegyzéseben.

A szoftver funkcionalitásával az alap honeycombos gépek esetében sem volt gond, itt sincs ez másképp. A könyvjelzők kezelése alap (ezeket egyébként a készenléti képernyőre is kirakhatjuk minialkalmazásként), egyszerre pedig több oldalt tarthatunk nyitva. Továbbá kereshetünk a tartalomban, szinkronizálhatunk az asztali Chrome-mal, a weblapokat pedig megoszthatjuk, és ki is nyomtathatjuk. Elérhető a böngésző asztali verziójából ismerős úgynevezett inkognitó böngészés, melyet használva az alkalmazás nem menti el az előzményeket és az adatokat.

A beállítások fülön a szokásos általános, valamint az adatvédelemre és biztonságra vonatkozó opciók mellett további extra lehetőségeket is kapunk, például az alapértelmezett keresőmotort is mi választhatjuk ki a Google, Yahoo! és Bing megoldások közül. Érdekesebb a Labs névre hallgató almenü, amelyben például kirakhatjuk a főoldalra a leggyakrabban látogatott weboldalakat, bekapcsolhatjuk a Quick Controls névre hallgató vezérlőt, valamint a Google Instant névre hallgató szolgáltatást is aktiválhatjuk.

A működés sebességére sincs panasz: a görgetések és lapozások folyamatosak, a Flash tartalmak szépen megjelennek, a beágyazott YouTube videókkal pedig simán megbirkózik a Galaxy Tab 10.1. Néhány benchmarkot is megnéztünk: a JavaScript és DOM megfelelő feldolgozását vizsgáló Acid3 teszten maximális pontszámot (azaz 100 pontot) értünk el, a HTML5-kompatibilitást pedig a HTML5test oldalon vizsgáltuk, itt 205+3 pontot kaptunk a 450-es maximumból.

dr. Kind

Előzmények