Furcsa alaplapot mutatott be a Colorful

A Computex ideje alatt a Colorful kiállított egy olyan alaplapot, ami mindenkinek a figyelmét felkeltette, de senki sem tudta hova tenni. Ez egy abszolút nem szabványos, B150-es vezérlőhidat használ, LGA1151-es foglalattal rendelkező megoldás, amire felkerült egy GP104-es GPU is 8 GB-nyi GDDR5 memóriával. Ezzel az alaplapra egy GeForce GTX 1070 lett integrálva, továbbá van még rajta két DDR4-e SO-DIMM csatoló, két mini PCI Express, egy 6 Gbps-os SATA, valamint egy USB 2.0-s belső kivezetés, ami két portot eredményezhet.

A legfőbb kérdés az volt, hogy ez a Colorful B150-GP104 mire való, hiszen látszólag semmilyen szabványnak nem felel meg, illetve külső tápegységről szerzi az áramot is. A vállalatnál utánaérdeklődtünk, hogy milyen konstrukciót terveztek, és azt a választ kaptuk, hogy bár ez a modell egyelőre prototípus, de ha lesz belőle valami, akkor elsődlegesen a beágyazott piacot céloznák vele. Itt azok a játékgépek jelentenék a fókuszt, amelyek a virtuális valóságot vinnék el a játéktermekbe.

Utóbbi terület várhatóan nagy növekedés előtt áll, de komoly gondot jelent, hogy az egyetlen ide szánt hardver az AMD Radeon Pro Duo. És itt nem pont a szükséges teljesítményre kell gondolni, hanem a terméktámogatásra, ugyanis egyetlen más virtuális valósághoz szánt VGA-hoz nincs 24 órán belüli hibajavításra vonatkozó garancia. Persze utóbbi szolgáltatás nem olcsó, de a játéktermeket üzemeltető cégeknek megéri, hiszen amíg egy adott szoftverhiba fennáll, addig nem használhatók a beszerzett eszközök, vagyis a javításig nem termelnek pénzt.

BM150-GP104 és BM150-GM200 BM150-GP104 és BM150-GM200
BM150-GP104 és BM150-GM200 (forrás: SFF Network) [+]

A Colorful egyelőre felméri az igényeket, hogy erre mekkora az érdeklődés. Persze ahhoz, hogy ebből tényleg legyen valami az NVIDIA-t is meg kell győzni arról, hogy részesítse ezeket a megoldásokat kiemelt terméktámogatásban, mert ez a kulcs a játéktermekbe való betöréshez. Utóbbi az NVIDIA-t különösebben sosem érdekelte, így ezt a piacot az Intel és az AMD nagyrészt az IGP-ikkel lefedte. Elsődlegesen az AMD erős ezen a területen a speciális megoldásaival, illetve a teljesen igényekre szabott terméktámogatási rendszerrel. Egy harmadik félnek ide betörni már nagyon nehéz, mivel az eddig kiépített üzleti csatornák nagyban hozzájárulnak a termékek eladásához. A virtuális valóság azonban egy olyan új terület, ami megbolygathatja az állóvizet.

A B150-GP104-nek egyébként van egy B150-GM200 verziója is, amire B150-G20 néven is utaltak, de a termék a két név ellenére ugyanaz. Erre a GP104 helyett GM200-as GPU került integrálásra.

Előzmények

Hirdetés