A funkciókban újít az Intel Broadwell IGP-je

A Broadwell ugyan a processzor oldaláról nem változik sokat a Haswell lapkákhoz képest, de mára kiderült, hogy az Intel az IGP-t komolyabban átdolgozza, hogy jobban igazodjon a kor követelményeihez. Ennek minden bizonnyal van némi köze ahhoz, hogy a Haswellben található Gen7.5-ös architektúra igen furcsa skálázódási problémákkal küzd, ami főleg a GT3-as dizájnt érinti, mely dacára a kétszer több feldolgozónak eDRAM nélkül nem gyorsabb lényegesen a GT2-es dizájnnál. Főleg ez az oka, hogy az asztali termékekben a GT3-as opció fel sem tűnik, mivel nagyjából +10-20%-ot jelentenek a megduplázott feldolgozók, miközben a tranzisztorigényük igen extrém. Az architektúra kétségtelenül elérte a skálázhatóságának határát, így a Broadwellben érkező Gen8-as IGP már alapvető módosításokat vezet be.

Nyilván a fejlesztések során fontos figyelembe venni, hogy egy architektúra hatékony skálázása mennyi tranzisztort igényel, így ha ezt a mérnökök túlzottnak ítélik, akkor érdemes radikálisan új architektúrával előállni, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az aktuális rendszer problémáit kiértékelve direkt módosításokat eszközölni a szűk keresztmetszeteken. A Broadwell az eddigi adatok szerint az utóbbi utat fogja járni, így elsődlegesen működésbeli fejlesztések várhatók. A memóriamenedzsment többek között drámaian megváltozik, így a Gen8 architektúra laptábla bejegyzése jobban idomul majd az x86 architektúrához, míg a címezhető terület növekszik. Ez egyrészt a hatékonyabb működést eredményez, másrészt az aktuálisnál valamivel mélyebb integrációt valósít meg, ami a jövőben kulcsszerephez jutó, heterogén módon futó programok mellett nagyon fontos szempont. Főleg annak tudatában, hogy az Intel OpenCL-ben írt játékokat szeretne látni.

Változik még a Gen8 architektúra grafikus címfordítási táblája, ami valószínűleg azért szükséges, hogy az új IGP támogathassa a DirectX 11.2-ben bemutatott Tiled Resources funkció TIER_1 szintjét. A feladatok feldolgozása is módosításon esik át, de erről szinte semmilyen extra információ nem áll rendelkezésre.

A Broadwell egyébként egy kockázatos lépés is ennyire radikális módosításokkal, hiszen új gyártástechnológiára is át kell állni. Ezt nem szeretik egyszerre kivitelezni a vállalatok, hiszen minden egyes extra változással csak nő a hiba lehetősége, ami a lapka tervezett startjának elnapolásához vezethet. Ez lehet működésbeli gond, vagy pusztán a dizájnbeli újításokkal a kihozatal nem lesz elég jó, ami rögtön egy új revízió tervezését igényli, és ez jó esetben is három hónapos csúszás a tervekhez képest. Persze a változásokra nyilván jó okuk lehet, hiszen az Intel nem kockáztatna ennyit, ha nem lenne elengedhetetlenül szükséges. Tekintve a Haswell IGP-jének skálázhatósági problémáit (amire a vállalat mérnökei nyilván jóval a termék kereskedelmi startja előtt felfigyelhettek) mindenképp indokolt az aktuális architektúra komolyabb átszabása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés