Fujitsu blog: a jövő technológiái a Fujitsu fórumon

Múlt héten Münchenben lezajlott a Fujitsu Forum, ami az egy vállalat termékeire, technológiai megoldásaira fókuszáló rendezvények közül a legnagyobb Európában. Nyolcvan országból több mint tízezer látogató – köztük informatikai szakemberek, vállalatvezetők, elemzők, újságírók – vett részt a bemutatókon és előadásokon, ahol az új tabletektől és notebookoktól kezdve a komoly szervereken át a jövőbe mutató projektekig rengeteg érdekesség szerepelt. Idén mi is ellátogathattunk a rendezvényre, a látottakról a Fujitsu blog következő bejegyzéseiben fogunk beszámolni.

Sok egyéb mellett érdekes volt látni azokat a jövőbe mutató technológiai megoldásokat, amelyekkel eddig csak papíron, hírlevél formájában találkoztunk. Például beszélgethettünk azzal a csapattal, amelyik a tehenek termékenységi ciklusát lépésszámlálóval figyelve tudta javítani a születési rátát. Ott voltak a picike szenzorok is, amiket már most bevetnek áruházakban, velük elemzik a vásárlók mozgását, és itt lép akcióba a fénybe ágyazott adatfolyammal információt közlő technológia, ami szintén bevetésre kész állapotban van.



[+]

Alkalmunk nyílt kipróbálni az Ubiquitousware IoT eszközöket, például egy monitoron követhettük, hogy merre járnak munkásaink a gyártelepen, a rendszer képernyőjén és szöveges üzenetben is értesített, amikor az egyik munkás elesett (egy beöltöztetett figurát taszítottak el), vagy a másik testhőmérséklete (a fűtőkamrában) veszélyesen felszökött. Érdekes volt a kijelzővel felszerelt sisak is, ami augmentált valóság technológiát használ, a valódi képre rá tudja vetíteni például az elvégezendő feladatot, az egyes lépéseket pedig hangvezérléssel vagy a kép változásával kapcsolja tovább. Egy tejesüveg-szállítószalaggal demonstrálták az eszközt, ha a sisakkamerával néztünk rá, akkor megmutatta, melyik palackot kell levenni, amikor levettük vagy hanggal kértük a következő lépést, a második palackra váltott.

Teljesen új dolgokat is mutattak, például egy betegfigyelő rendszert, aminek kórházakban, idősotthonokban vehetik hasznát. A megoldás alapja egy infrakamera, amit a páciens ágya fölé rögzítenek. Ez felismeri a testalkatát, fejét, és ezek mozgása alapján el tudja dönteni, hogyan viselkedik, alszik-e vagy éppen felébredt, esetleg elhagyta az ágyát, szobáját. A rendszer még kísérleti fázisban van, tanuló algoritmust alkalmaz, ami a páciens megismerése után jelezni tudja a rendellenes viselkedést.


[+]

Láttunk egy olyan rendszert is, amivel eddig csak a menő nyomozós sorozatokban és sci-fi filmekben találkoztunk. Japánban a Fujitsu központjában fejlesztik azt a technikát, amivel a valóságban is megoldható, hogy a képeket át lehessen húzogatni a telefonról az íróasztalra, majd onnan tovább vándorolhassanak akár egy táblára vagy másik készülékre. A megoldás alapját projektorból és kamerából álló egységek, illetve az ezeket szinkronizáló szerver jelenti; a kamerákból egy kezelte az asztalt, másik kettővel pedig a falra vetítettek. Az irányításra infravörös fénnyel világító tollak szolgálnak, ezekkel rajzolni, írni is lehet, kézírást felismerő algoritmust is beépítettek.

Legközelebb a Lifebook E7-es notebookok közelebbi bemutatásával folytatjuk.

Azóta történt

Előzmények