Terabájtokat is tárolhatnak az optikai lemezek?

Az optikai adathordozók szerepe egyre kisebb, de még nem lehet őket végleg leírni. A DVD rendkívül olcsó, és kifejezetten egyszerű alternatíva az adatok megőrzésére, ugyanakkor a kapacitása ma már nem mondható soknak. A Blu-ray többet kínál minden szempontból, de teszi ezt jóval drágábban, így a váltás nem biztos, hogy mindenkinek kifizetődő. Egyelőre tehát ez a piac állóvíz, ahol radikális változás nem történik, de ettől a fejlesztések nem álltak le, a cégek tovább dolgoznak az új generációs optikai adathordozón. A Folio Photonics frissen bejelentett megoldása még nem kapott nevet, hiszen egyelőre csak a kísérletek zajlanak, de az ígéretek szerint az új korongok 1-2 TB adatot is képesek lesznek tárolni.

Hirdetés

A Folio Photonics elgondolása hasonló elven működik, mint az aktuális Blu-ray megoldások, vagyis a kapacitás skálázását rengeteg réteg egymásra helyezésével érik el. Ez a Blu-ray esetében 2-4 réteget jelent, ám az új generációs adathordozó 64 réteggel is üzemképes, ami komoly áttörés ezen a területen.

A cég társalapítója Kenneth D. Singer elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a konkurencia is terabájtokat szeretne optikai lemezekre írni. E vállalatok a holografikus technológiákban látják a megoldást, de az adatok felviteléhez a korongokra ez esetben két lézerre van szükség, emiatt pedig radikálisan módosítani kell a ma használt optikai fejegységeket. A Case Western Reserve egyetem fizika szakos professzora szerint az általuk kidolgozott technológiával erre nincs szükség, így a ma használt fejegységek apróbb módosításokkal is alkalmasak a Folio Photonics adathordozójának kezelésére, ami megkönnyítheti a lehetséges átállást, és a gyártási költségekre is pozitív hatással lehet.

A Folio Photonics az első prototípust a következő év során szeretné bemutatni, de ennél több adattal még nem szolgált a vállalat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés