FirePro APU-t a tabletekbe?

Az AMD első igazi tabletplatformja pár hete mutatkozott be, és a hivatalos adatokból nagyon egyértelmű, hogy főleg az integrált grafikus vezérlő szempontjából lesz kiemelkedő. A Radeon HD 6250-es IGP tudása és teljesítménye magasan felülmúlja a mezőny más tagjait, de erre igazából számítani lehetett, hiszen az AMD mára mondhatni tradicionálisan nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az APU-k ebből a szempontból a legjobbak legyenek. A cég sokszor említette már, hogy a jó grafikus vezérlő döntően befolyásolja a mobil termékeknél a felhasználói élményt. Ez tulajdonképpen igaz, ugyanakkor felmerül a kérdés is, hogy az IGP erejét mely piacokon lehet igazán jó hatásfokkal hasznosítani.

A pletykák szerint az AMD kacérkodik a professzionális tabletek gondolatával. Ha a megvalósíthatóságot nézzük, akkor a Hondo APU alkalmas erre, hiszen az IGP-je messze többet tud, illetve erősebb is a konkurens megoldásoknál, továbbá a terméket a funkcionalitás tekintetében teljesen a Windows 8 operációs rendszerhez szabták. Utóbbi is megfelel a tabletek hatékony vezérlésére, illetve támogatja a korábbi Windows operációs rendszerekre írt professzionális alkalmazásokat. Innentől már csak a professzionális grafikus driver hiányzik, amit az AMD szintén folyamatosan fejleszt az aktuális FirePro megoldásokhoz, vagyis a Hondo APU-hoz elkészíteni a megfelelő meghajtót, a különböző programokhoz való hitelesítéssel abszolút megoldható feladat. Gyakorlatilag egy FirePro APU-s tablet tökéletesen kivitelezhető akár még idén, ami nyilván a pletykáknak kiváló táptalajt biztosít, ugyanakkor érdemes azt mérlegelni, hogy van-e ennek piaca.

A VR-Zone információi szerint olyannyira van létjogosultsága a koncepciónak, hogy a Fujitsu már dolgozik is egy professzionális megoldáson. Igazából a szegmens adja magát, hiszen a tableteket ma is használják komolyabb munkára, csak a program a felhőben fut, vagyis a táblagép csak egy kliens, így a számítások a kiszolgálón történnek meg. Ez egyrészt jó, mert egy mai tabletnek nemhogy a teljesítménye nincs meg erre, hanem még a professzionális alkalmazás futtatásához szükséges szoftverkörnyezet is hiányzik. Más szempontok szerint azonban a felhős munkával sokan nincsenek kibékülve, mivel a kliens és a kiszolgáló között keletkező nagy késleltetés csak nehézkes munkát tesz lehetővé. Ezen a ponton egy FirePro APU-s tablet értékelhető alternatíva, mert az alkalmazást direkten futtatja, vagyis sokkal jobb lesz a reakciója a rendszernek, ami gördülékenyebbé teszi a munkát. A teljesítménykülönbségek persze bizonyos munkafolyamatokat így is megnehezítenek, de nyilván nem elvárható, hogy egy pár wattot fogyasztó termék tempója felérjen egy több száz wattot igénylő munkaállomáséval.

Egyelőre a FirePro APU-s tabletekkel érdemes szkeptikusnak lenni. A pletykáknak lehet alapja, de az is elképzelhető, hogy végül nem lesz belőle semmi. Mindenesetre ha mégis megvalósul, és sikeres lesz, akkor lényegében sikerült egy új termékkategóriát teremteni, amire később érkezhetnek majd konkurens platformok is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés