Fekete-ezüst ruhában hódít az új Qosmio

A Toshiba a Qosmio család F20-101 jelzésű tagjával gyarapította AV-notebookjainak választékát. Ezen készülékek tervezésekor nem a hordozhatóságot tekintik elsődleges szempontnak, hanem a multimédiás funkciókkal, a hangrendszer és a kijelző – az átlagos noteszgépeket felülmúló – minőségével igyekeznek vásárlókra lelni. Az új F20-asnál a 37,3 x 27,4 x 4 cm-es méret 3,3 kilogrammos tömeggel párosul, a kissé túlsúlyos test azonban kövér szolgáltatáscsomaggal érkezik.

A notebook analóg tévétunert tartalmaz, amellyel az operációs rendszer bootolása nélkül is lehet tévézni. Ugyanez vonatkozik a CD-hallgatásra, DVD-filmek megtekintésére, a kezelést ebben az üzemmódban a notesz funkciógombjai, illetve a mellékelt távirányító teszi lehetővé. A videoanyag megjelenítéséért egy hardver- és szoftverelemekből álló rendszer, a QosmioEngine felel.

A Qosmio F20-101 az Intel Pentium M 740 (1,73 GHz) processzora és i915PM chipsetje köré épül, centrinós gép lévén nem maradhat el az IEEE 802.11b/g-kompatibilis WLAN vezérlő sem. A központi memória DDR2 rendszerű, kapacitása alapkiépítésben 2 x 512 MB. Az adattárolás egy 100 GB-os merevlemezre és egy kétrétegű DVD+R médiumokat is író optikai meghajtóra hárul, melyeket egy 5 az 1-ben kártyaolvasó egészít ki.

Grafikus vezérlőként a gyártó az NVIDIA 128 MB VRAM-mal ellátott GeForce Go 6600 chipjét helyezi a gépbe. A széles kijelző képátlója 15,4 hüvelyk, felbontása 1280x800 pixel, az élénkebb színek kedvéért TruBrite (Glare Type) technológiával készül. Arra az esetre, ha a beépített Harman/Kardon hangszórópár teljesítménye nem lenne elegendő, a notesz analóg és digitális audiokimenettel is rendelkezik.

A manapság szokásos interfészek között említendő a modem és a Fast Ethernet port, de például a Bluetooth vezérlőt utólag kell pótolni. Az elegáns, ezüst-fekete színben megjelenő notebookra Windows XP Media Center Edition 2005 operációs rendszert telepítenek; a mellé csomagolt szoftverek között megtalálható az MS Office OneNote 2003, az MS Works Suite 2004, a Sonic Record Now!, az InterVideo WinDVD és WinDVD Recorder 5, továbbá a Norton Internet Security. A Qosmio F20-101 nettó 1800 euró körüli áron kerül piacra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés