A fejlesztői igények szerint fejlődik majd az OpenCL

A Khronos Group a SIGGRAPH Asia rendezvényen nem csak az új generációs OpenGL tervezetéről beszélt, hanem az OpenCL-ről is, amelynek 2.0-s verzióját nagy előrelépésnek tartják, illetve a friss útiterv is nagyon biztató.

Hirdetés

Neil Trevett, a konzorcium elnöke kiemelte, hogy a kezdetek óta rendkívüli módon kiszélesedett az OpenCL bevethetősége, így a HPC szerverek, illetve az asztali és a mobil számítógépek mellett elérhetővé vált a web és az FPGA is, de a Khronos Group radarján szerepel a beágyazott, valamint a biztonsági szempontból kritikus rendszerek meghódítása is.

Az OpenCL API-k támogatása a gyártói implementációk oldaláról jól halad, mivel az Intel és az AMD már támogatja az OpenCL 2.0-t, továbbá számos érintett, mint például az Apple, az Imagination, a Mediatek, a Qualcomm és a Vivante eljutott az OpenCL 1.2 támogatásáig. Emellett az FPGA-k szempontjából az Altera és a Xilinx már kínál OpenCL 1.0-s támogatást, ami lényegesen megkönnyíti az FPGA-k programozását.


[+]

A Khronos Group a szoftverfejlesztések oldaláról is nagyon jó évnek tartja a 2014-es esztendőt. A konzorcium friss adatai szerint már többi mint kétezer OpenCL-lel kapcsolatos projekt zajlik. A nagyobb szoftvercégek jelenleg az OpenCL-t tekintik az elsődlegesen célozandó platformnak, amiben valószínűleg nagy szerepe volt az új Mac Pro érkezésének, de a lényeg, hogy az Adobe, az Apple, a Corel, az Arcsoft és még sokan mások végérvényesen eldöntötték, hogy a szabványos utat járják az új fejlesztéseiknél. A Khronos Group szintén üdvözli, hogy a tesztprogramok fejlesztésével foglalkozó cégek (Kishonti, Futuremark, Rightware) is az OpenCL-t szem előtt tartva fejlesztik az új megoldásaikat, ezzel megkönnyítve a vásárlók dolgát a gyorsan átalakuló ipari szemléletek mellett.

Az útiterv szempontjából a Khronos Group jelenleg a SPIR 2.0 és a SYCL 1.2 fejlesztésére koncentrál. Ezekből már elérhető a Provisional specifikáció, így csak egy lépésre van a véglegesítés. Ez a két fejlesztés két jelentős fejlesztői problémát old meg.


[+]

A SPIR használatával elérhető, hogy a fejlesztő egy egységes reprezentációs szintre lefordított programot szállítson a felhasználóknak, ami biztosan futtatható lesz minden OpenCL implementáción. Korábban ez csak úgy volt megoldható, ha az adott program teljesen le lett fordítva az adott eszközre, ami működött, de nem elegáns megoldás, mert az új eszközökkel az alkalmazás már ne futott, tehát állandó frissítésre volt szükség. A SPIR a jelenlegi tervezet szerint a kötelező specifikáció része lesz, ami megerősíti az irány létjogosultságát.

A SYCL szintén fontos előrelépés, mivel lehetővé teszi az egyetlen C++ forrásból történő programfejlesztést. Utóbbi a programozók egyik kiemelt igénye volt, és most végre elérhetővé válik.

A Khronos Group útitervében szerepel még a jobb memória és feldolgozási modell kialakítása, illetve a debugolással és profilozással kapcsolatos lehetőségek javítása.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés