Extrém tuning Titan X-ekkel

Hirdetés

Múlt héten már jeleztük, hogy jones965 nagyon komoly extrém tuningos akcióra készül. Az ASUS támogatásával három GeForce GTX Titan X érkezett hozzá, ami a dolgok mai állása szerint a legerősebb grafikus kártya. Meg is mutatták ezt a fenevadak, amikor a főpróbán a világranglista élvonalába tartozó eredményeket pusztán gyári hűtéssel érték el. Rambustibi fórumozónk közreműködésével a múlt héten befutott a negyedik Titan X, így jones965 olyan rendszer építhetett, amit eddig még kevesen, 4-way SLI-t Titan X-ekből.

Mint látható, a középső kártya elég nehezen jut friss levegőhöz
Mint látható, a középső kártya elég nehezen jut friss levegőhöz [+]

Tudni kell, hogy négy grafikus kártya elég szűkösen fér el még a legnagyobb alaplapokon is, így aztán a hűtésük nem éppen egyszerű dolog. Különösen a két középső kártya kerül forró helyzetbe, hiszen mindkét oldalról további, tuningolt társuk melegítik őket. Jones965 ezért egy szárazjég tárolót készített a grafikus kártyák mögé. Ez a majdnem -80°C-os hideg anyag lehűti a levegőt, amit a grafikus kártyák beszippantanak. Ilyen műveletnél fokozottan ügyelni kell a hardver jegesedésére, mert a nagy mennyiségű hideg levegő párakicsapódáshoz vezethet.

Szárazjég tároló a grafikus kártyák mögött
Szárazjég tároló a grafikus kártyák mögött [+]

Hogy ne legyen elég a bonyodalmakból, egy teljesen új Core i7-5960X processzor került az ASUS Rampage V Extreme alaplapba a HyperX Fury DDR4 memória mellé. Sajnos, nem éppen tuningos példányt sikerült kifogni, ami „csak” 5 GHz környékére volt hajlandó felgyorsulni folyékony nitrogénes hűtés mellett. Azért így is hullottak a világranglistán top10-es eredmények, mert hát négy Titan X az négy Titan X. A leges-legjobb helyezést a kevésbé ismert GPUPI – 1B tesztben sikerült elérni, az abszolút világranglista ötödik helyére volt elegendő.


[+]

Grafikus kártyáknál természetesen a 3DMark különböző verzióit illik futtatni, mert a nemzetközi konkurencia is arra koncentrál. A 3DMark – Fire Strike Extreme esetében világranglista hatodik eredmény jött össze, kár a processzorért, mert az ötödik helytől mindössze három ponttal maradt el jones956. Ezt egy jobban húzható központi egység simán hozta volna, mert a Titan X-ek szép magasan, gyári 1000/1089 MHz-es órajelük helyett 1246/1320 MHz-en jártak, a GDDR5 memóriát pedig sikerült 2000 MHz fölé srófolni. A sima 3DMark – Fire Strike esetében hetedik hely sikerült, a 3DMark Vantage Performance és 3DMark11 – Performance esetében a szerényebb CPU miatt „csak” a második tízesbe kerülés jött össze. Végezetül a CPU-ra kevésbé érzékeny Catzilla – 720P tesztben is sikerült egy világranglista hatodik helyet elérni, igaz már csak három grafikus kártyával.

A világ (jelenleg) hatodik legmagasabb 3DMark - Fire Strike Extreme eredménye
A világ (jelenleg) hatodik legmagasabb 3DMark - Fire Strike Extreme eredménye [+]

Természetesen nincs vége az extrém tuningnak jones965-nél. A Titan X-ek közöl egy nála marad, ami később folyékony nitrogénes hűtést kap. De most egy másik hobbi, a modding kerül előtérbe, amiben szintén világklasszis teljesítményeket szállít. Aki kíváncsi a Poseidon ROG-ra és a HAF 935 Crysisre, illetve a további, remekbe szabott modokra, szombaton, a Veletechen egyéb attrakciók mellett azokat is megtekintheti.

Gratulálunk jones965-nek a kiváló eredményekhez, további sok sikert és kitartást kívánunk az extrém tuningban és moddingban is!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés