Extrém brutális SoC készül a Qualcomm műhelyében

A Qualcomm nem lassít a rendszerchipek fejlesztési tempóján. Kiderült ugyanis, hogy a következő év elején bemutatkozik a tabletekbe szánt APQ8084-es SoC, melynek létezéséről a vállalat már korábban is beszélt, de akkor még csak nagyon szűkszavúan. A lapkáról tudni lehetett, hogy négy darab Krait processzormagot tartalmaz, amelyek 2,3 GHz-en ketyegnek, a memóriavezérlője pedig LPDDR3, vagy DDR3/DDR3L memóriát fogad. A SATA és a PCI Express interfész támogatása természetesen megoldott, míg az IGP szerepét az Adreno 420 tölti be. Komoly újítás, hogy az új SoC a H.264 leváltójaként aposztrofált HVEC szabványú videók dekódolásához is tartalmaz egy fixfunkciós motort.

Új adatként kiderült, hogy a 28 nm-es HPM node-on készülő fejlesztésben lesz USB 3.0-s vezérlő, ami lassan az ultramobil termékek esetében is az alapfelszereltség része lesz. Az igazán érdekes titkokat azonban az Adreno 420 IGP hordozza, amiről eddig semmit sem lehetet tudni a nevén kívül. Ez a fejlesztés lesz a Qualcomm első olyan IGP-je, amely a Windows RT összes képességét képes majd kihasználni, és alapvetően új architektúráról van szó. Az aktuális Adreno 300-as generációhoz képest megjelenik a teljes OpenCL 1.2-es felület támogatása, hiszen a jelenleg elérhető megoldások csak az Embedded Profile-t kezelik. További extra a DirectX API támogatásában lesz, ugyanis az Adreno 420 a 11.1-es verziót is támogatja és a C++ AMP sem jelent majd akadályt (hála a DirectCompute 5.0 támogatásának). Az Adreno 300-as sorozattal utóbbi lehetetlen, míg a DirectX API szempontjából csak az úgynevezett 9.3-as szint kezelése biztosított, ami nagyjából megfelel a DirectX 9.0c tudásának.

A teljesítmény oldaláról az előrelépés egyelőre kérdéses, de a változásokból látszik, hogy inkább a technikai tudás kigyúrása volt a cél, amit a kiszivárogott adatok esetében a 4000 MPixel/s-os Fill Rate érték is alátámaszt, hiszen az Adreno 320 és 330 rendre 3200 és 3600 MPixel/s-os paramétere nem sokkal kisebb. Ugyanakkor a compute irány felé való nyitás komoly előnyt hozhat az Adreno 420-nak hiszen valószínű, hogy a rendszer ebből a szempontból sokkal hatékonyabb lesz mint az előd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés