Év eleji adattároló-szemle

Hirdetés

Megszokhattuk már, hogy az SSD piac szereplőinek köre állandóan változik, jönnek-mennek a tagok, de inkább az előbbi a jellemző. A Galaxy eddig a videokártyáiról volt ismert, de a szűkülő piacon egyre nehezebb megélni, így új területen is kipróbálja magát a vállalat. A gyártó az SSD-k szegmensében látja a jövőt. Elsőként egy 2,5”-es méretű SSD szériát mutattak be, amelyek 3 Gbps-os SATA interfészen keresztül csatlakoztathatók a számítógéphez. Rendelkeznek a TRIM funkció támogatásával, a gyorsítótáruk 64 MB-os, az átviteli sebességük pedig írásnál és olvasásnál 240 és 215 MB/s-os. A tárolók MLC NAND memóriachipekből épülnek fel, kapacitásukat tekintve pedig 32, 64, 128 és 256 GB-os méretekben lesznek kaphatóak, egyelőre ismeretlen áron.

Galaxy SSD
Galaxy SSD

A Samsung a hónapban kezdi meg vállalati szférába szánt SSD-inek tömeggyártását. A gyártó már eddig is kínált SLC NAND memóriás tárolókat, viszont az újak 30 nm-es MLC NAND chipekkel lesznek szerelve. Csatlakozójukként 3 Gbps-os SATA várható, a teljesítményük pedig véletlenszerű írásnál és olvasásnál 11 000, valamint 43 000 IOPS lehet majd. Természetesen a vállalat ügyel az adatbiztonságra is. Fizikai méretüket tekintve 2,5”-es formátumúak lesznek, míg kapacitásuk szerint 100, 200 és 400 GB-os változatokban kaphatóak majd.

Samsung MLC Enterprise SSD [+]
Samsung MLC Enterprise SSD [+]

Az OWC ismét RAID megoldásokban gondolkodott, és a már jól ismert Mercury Elite-AL szériáját frissítette egy újabb külső modellel. Az Elite-AL Pro Qx2 típusnevet kapott tároló nem kevesebb mint négy darab 3 TB-os kapacitású, 3,5”-es merevlemezt tartalmaz, amelyek összesen 12 TB tárhelyet biztosítanak a felhasználónak. A meghajtók természetesen RAID 0, 1 és 10, valamint Span konfigurációkba is köthetőek, így a nagy tárhely helyett választhatjuk a nagyobb biztonságot, sebességet is. A készülék támogatja a Time Machine-t is, tehát automatikus adatmentésre is kiváló lehet. A számítógéppel 2.0-s USB, 400-as és 800-as FireWire, illetve eSATA csatlakozóján keresztül kapcsolható össze. Három év garanciával 1400 dolláros áron vásárolható meg az OWC monstruma.

OWC Mercury Elite-AL Pro Qx2 [+]
OWC Mercury Elite-AL Pro Qx2 [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés