És eljövend a kilapított notebookok kora

Nem is olyan régen jelent meg a Dell Adamo, ami alig több mint másfél centiméteres vastagságával rendkívül légiesre sikeredett. Aztán az Adamo XPS ezen is túltett, és 0,99 cm-es vékonyságával minden addigi rekordot megdöntött. Ezek a kiváló gépek azonban nemcsak vékonyak, hanem drágák is, és egy mezei felhasználó nem biztos, hogy kifizet 2000 dollárt ezért, hogy papírvékony notebookja legyen. Viszont 450 dollár máris jobban hangzik: ha az XPS-é nem is, de a Dell Adamo karcsúsága mostantól ennyiért is elérhető a Vostro V13 testébe bújva!

Persze kis túlzással. Ugyanis az új modell vastagsága valóban megegyezik az Adamóéval, de egy ponton kicsit meghaladja a 16,5 mm-t. Igaz, nem nagyon: ott is csupán 19,7 mm-es. Ehhez a manapság elterjedt, 13,3 hüvelykes, 1366x768 pixel felbontású, LED háttérvilágítású kijelző tartozik, ami 330 x 230 mm-es alapterületet eredményez 1,59 kg-os tömeg mellett, ami szintén nem vészesen sok, pláne, hogy ebben az egészen nagy, hatcellás akkumulátor is benne van. A gép külseje sem hétköznapi, ez a vékonyság mellett a fekete alumíniumburkolatnak is köszönhető.

Belül már minden ismerős lehet a CULV-s notebookokból. A Vostro V13-ban az Intel GS45 chipkészlete dolgozik, amihez az 1,2 GHz-es Celeron 743, az 1,4 GHz-es Core 2 Solo SU3500 vagy az 1,3 GHz-es Core 2 Duo SU7300 társítható. A grafikáról az integrált GMA 4500MHD gondoskodik. Sajnos csak egy memóriahellyel látták el, ebben viszont egy 4 GB-os DDR3-1066 modul foglal helyet, ami mindenre elég lehet. Winchesternek 160, 250, 320 vagy 500 GB-os darabokat lehet választani, az utóbbi kettő ráadásul 7200 rpm-es, és egyes régiókban hardveres titkosítással ellátott merevlemezzel is rendelhető.

A kecses notebookra a szokásosnál kicsit kevesebb csatlakozó jutott, de így sem hiányzik róla semmi lényeges. A hangkimenet és -bemenet mellett ellátták egy USB, egy USB/eSATA, egy Gigabit Ethernet és egy D-Sub porttal, illetve egy ExpressCard foglalattal is. Megtalálható rajta a mostanában elmaradhatatlan webkamera és kártyaolvasó is, a vezeték nélküli kommunikációról pedig az n-es Wi-Fi és a bluetooth modul gondoskodik. A nagyjából 450 dolláros kezdőár természetesen emelkedhet, ha a konfigurációba nagyobb winchester vagy valamelyik erősebb processzor kerül, de így is nagyon barátságosnak tűnik, főleg akkor, ha a Macbook Airhez vagy az Adamo XPS-hez viszonyítjuk. A Dell Vostro V13 pontos megjelenési idejéről egyelőre még nincs hír, de valószínűleg már nem kell sokáig várni rá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés