Érdekel egy nagy szoftvercégektől mentes, tiszta laptop?

Manapság a nagy (és kisebb) szoftverfejlesztő vállalatok igyekeznek minél komolyabban monitorozni az általuk készített (és egyéb) szoftverek használóinak szokásait. Fontos – elsősorban a reklámpiacon kamatoztatható – információ, hogy ki mikor, milyen programot indított, azt mire, hogyan és mennyit használta, vagy hogy a világháló melyik szegletében internetezett, kikkel (esetleg miről) beszélgetett és így továb – a nyílt titokként kezelt, kötelező „nemzeti hátsóajtókról” nem is beszélve.

Azok számára kínál érdekes megoldást a Purism, akiknek fontos a magánszférájuk, számítógépükön nem szeretnének egyetlen bitnyi olyan információt sem, aminek nem lehet hozzáférni a forráskódjához. Ezt a feltételt az elterjedt Linux disztribúciók sem teljesítik maradéktalanul, ezért a Purism a Trisquel disztribúciót választotta, ami a Linux-libre kernelre épít, amelynek éppen az a fő jellemzője, hogy csak és kizárólag nyilvánosan elérhető forrású kódra épít, és akit érdekel – esetleg ért is hozzá – minden kódsorról kiderítheti, mit csinál.

Hirdetés

Szoftverarzenáljában feltűnik a Libre Office irodai csomag, a GIMP képszerkesztő, a Midori webböngésző és egyebek. Természetesen szabadon letölthető operációs rendszerről van szó, ami a legtöbb x86 alapú PC-re telepíthető.

A Purism viszont még egy lépéssel tovább ment, a szabad, nem csak ingyenesen hozzáférhető, hanem mindenféle céges kötöttségtől mentes szoftver mellé egy szabad hardvert is készített, ez a Librem 15 notebook. Szabadsága abban mutatkozik meg, hogy még az Intel processzorához tartozó BIOS kódjának egy része is nyílt, ráadásul a jövőben itt is szeretnék kiküszöbölni a csak binárisan elérhető kódot, így a végére csak az egyes specializált, beágyazott elemek alapkódja (firmware) maradna gyártófüggő, minden mást megismerhetne, átalakíthatna a felhasználó.

Az első Purism számítógép, a Librem 15 egy kifejezetten kellemes megjelenésű, fémházas, 15,6 hüvelykes notebook, 22 milliméteres vastagsággal és 2 kilogrammos tömeggel. Hardverének alapja a Core i7-4770HQ processzor Iris Pro Graphics 5200 IGP-vel (korábban szó volt GeForce GT 840M-ről is, de az kikerült a specifikációból). Mellé 4-32 GB memória, és 1920x1080 vagy 3840x2160 pixeles kijelző választható, az adattárak kínálata az 500 GB-os merevlemeztől 1 TB-os SSD-ig terjed. Optikai meghajtót is kapott a notebook, ami igény esetén második adattárra cserélhető. Akkumulátora 48 wattórás. Három USB 3.0, egy HDMI és egy Ethernet csatlakozója van. Érdekesség, hogy digitális hangkimenettel is ellátták.

Aki kedvet kapott egy ilyen notebook megvásárlásához, az kezdheti gyűjteni a pénzt! A sikeres közösségi támogatási kampány után már biztos, hogy elkészül az első 500 darabos széria, ami még néhány napig kedvezményes áron lesz megrendelhető, bár az alapgép (4 GB RAM, 500 GB HDD, DVD-író, FullHD kijelző) 1649 dolláros (magyar viszonylatban + 80 dollár szállítás +vám +áfa ), akciós ára sem éppen alacsony. Egyelőre úgy tervezik, hogy készül majd kisebb, 13 hüvelykes Librem 13 is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés