Enyhén visszaestek a tableteladások

Az IDC nyilvánosságra hozta a idei esztendő első negyedévére vonatkozó tableteladások statisztikáját, melyből kiderül, hogy a piac az ünnepi időszakhoz képest 38,4%-ot esett. Erre természetesen mindenki számított, de a piackutató vállalat csak 34%-os visszaesést jósolt, vagyis a vártnál rosszabbul teljesít a szegmens. Az előző évhez képest azonban az eladások 120%-kal nőttek, bár itt meg kell jegyezni, hogy a 2011-es esztendő első három hónapja nagyon gyenge volt. Mindenesetre a 17,38 millió leszállított termék alapvetően jónak számít, de az enyhe visszaesést nem lehet megkérdőjelezni.

A piacot továbbra is az Apple vezeti. Az IDC adati szerint 11,8 millió iPad talált gazdára, ami az ünnepi szezon 15,4 milliós értékéhez képest visszaesés, de ettől függetlenül a vállalat növelni tudta piaci részesedését, mivel a konkurensek még nagyobb visszaesést könyveltek el. Az Apple a szegmens 68%-át birtokolja, így a cég fölénye jelentős a konkurens gyártókhoz viszonyítva. Az előző év végén jól teljesítő Amazon a második helyről lecsúszott a harmadikra, mivel a Kindle Fire tablet iránt megcsappant az érdeklődés. Ez azt jelenti, hogy a cég 16,8%-os részesedéséből kicsivel több mint 4% maradt, ami nagyjából 700 ezer eladott termékből jött össze. A második helyet a Samsung örökölte meg, mely cég kihasználta az Amazon gyengélkedését. A negyedik helyre a Lenovo futott be elsősorban üzleti tabletek iránti érdeklődés erősödésének köszönhetően, míg az ötödik pozíciót a Barnes & Noble szerezte meg.

Összességében az androidos tabletek iránt csökken az igény, ami a Google számára nagyon kedvezőtlen tényező. Ráadásul ezt a gondot még tetézi, hogy az Amazon és a Barnes & Noble saját piacteret üzemeltet, amiből a keresőóriás nem jut bevételhez. A vállalat ennek megfelelően stratégiát is vált, melynek részleteiről egyelőre nem tudni, de a helyzetet április elején megjelent cikkünkben röviden elemeztük.

A gyártók számára az Apple dominanciája nagyon kedvezőtlen. Az Amazon és a Barnes & Noble még értékelhető pozícióban van, hiszen a bevételt elsősorban nem a hardver eladásból, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokból szerzik, de a többi vállalat helyzete nehéznek mondható. A megmentő talán a Windows 8, hiszen ha az Androiddal eddig nem sikerült értékelhető pozíciót fogni, akkor érdemes más operációs rendszer után nézni. Sok kérdés van azonban még a Windows 8-as táblagépek körül. Az elsődleges tényező az árazás, amit egyelőre nem lehet megjósolni. Ez döntően befolyásolhatja majd az esetleges sikert, emellett a Microsoft új operációs rendszerének fogadtatása is kérdéses. Itt elsősorban nem a működésre kell gondolni, mert az alapvetően rendben van az eddigi tesztverziók alapján, ám az alkalmazások száma már kérdéses. Ezen a ponton a Windows 8-nak nagyot kell alkotnia.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés