Hirdetés

Előrejelzések szerint drasztikusan zuhanhat a VGA-piac a második negyedévben

Bár még nincs vége az idei év második negyedévének, a vége felé közeledve már látszanak az értékesítéssel kapcsolatos számok és eredmények, amelyek a Digitimes szerint nem festenek túl fényesen – bár a pontos eredményekre még hónapokat kell majd várni. A lap szerint összességében, világviszonylatban mérve a (dedikált) VGA-szállításokban szekvenciálisan 30-40 százalék körüli csökkenésre van kilátás a második negyedévben.

A források megemlítik, hogy a cryptovaluta (például Litecoin) bányászok visszaeső kereslete továbbra is meglátszik az eladásokon, de az egyéb, komolyabb okokat nem különösebben részletezték. Persze nem nehéz kitalálni, hogy a háttérben komoly szerepe van a kereslet általánosan tapasztalható, folyamatos csökkenésének, másodsorban pedig közrejátszanak a szezonális trendek is; jól megfigyelhető, hogy a második negyedév inkább negatív eredményeivel szokott kiugró adatokat produkálni, nem pedig a fellendülő keresletről szokott szólni.

Mindez nem jó hír a partnergyártók számára, akinek raktárai csordultig vannak eladásra váró termékkel. A helyzet megoldására és a kereslet fellendítésére a partnerek és az értékesítési csatornában résztvevők árcsökkentést javasoltak NVIDIA-nak és az AMD-nek, ám a két GPU-gyártó ehelyett inkább az új GPU-k szállítási mennyiségét fogta vissza, ezzel szinten tartva a profitot, és egyensúlyban tartva a szállított mennyiséget és a raktárkészleteket.

Előzmények

Hirdetés