Az előfizetéses modell is opció a Windows 10 esetében?

A Microsoft még októberben jelentette be a Windows 10-et, amely valamikor a következő év második felében érkezik, de egy nagy kérdés még mindig nem tisztázott. Nevezetesen a licencelési modellről van szó, amely minden bizonnyal változni fog a korábbiakhoz képest, legalábbis a vállalat erősen utalt arra, hogy figyelembe veszik a termék szolgáltatásra vonatkozó jellegét, és ez kiegészíthető lenne extra képességekkel.

A Microsoft ebből a szempontból meglehetősen ködösen fogalmaz, de elképzelhető, hogy a Windows 10 kap egyfajta előfizetéses modellt, így a megszokott licencelési forma mellett nem kizárt, hogy lesz egy olcsó, vagy akár ingyenes alternatíva, amely a képességeit tekintve ugyan erősen le lesz butítva, de a felhasználó feloldhatja a szükséges funkciókat bizonyos előfizetési konstrukciók mellett. Például telepíthetők alternatív böngészők, használható lehet a Google kereső, illetve hasonló dolgok.

Ez a modell nem áll távol a Microsofttól, ugyanis nagyon hasonlóan működik az Office iOS-re készült verziója. Nem mellesleg a vállalatnak koncentrálnia kell arra, hogy ha valamit is el akarnak érni az ultramobil szektorban, akkor az aktuális licencelési lehetőségeket nagyon át kell dolgozni.

Az előfizetéses modell egyébként relatíve jól működik az Office esetében, tehát logikus azt gondolni, hogy egy hasonló koncepció a Windows operációs rendszer szempontjából is beválhat.

Előzmények

Hirdetés