Elkészült a Wi-Fi jeleket blokkoló tapéta prototípusa

A Wi-Fi jeleket blokkoló tapéta kifejlesztésére korábban is voltak kísérletek, de ezek általában az átlagember számára megfizethetetlen szinten mozogtak. A franciaországi Grenoble Institute of Technology kutatóinak viszont sikerült egy olyan megoldást találniuk, mely hatékony, mutatós, és nem utolsósorban picivel a hagyományos középkategóriás tapéta árszintje felett mozoghat.

A prototípus fázisban lévő falburkoló lényege, hogy a felületére felvitt ezüstkristályok megakadályozzák egy vagy több adott hullámhosszú elektromágneses hullám áthatolását. Ezzel a módszerrel sikerült elérni, hogy csak a Wi-Fi jeleket blokkolja, míg a mobiltelefonok és hagyományos rádiók továbbra is zavartalanul működjenek. Persze a tökéletes védelemhez minden felületet be kell burkolni, beleértve a padlót és a mennyezetet is, de még akkor is ott van a nyílászárók, például az ablakok problémája – ezen egy hasonló célt szolgáló átlátszó fólia segíthet a közeljövőben.

A speciális tapéta nem csak otthoni környezetben használható, hanem az interferencia csökkentésének céljából kórházakban és mozitermekben is, azaz nem csak a kifelé, hanem a befelé jövő jelek blokkolására is használható a speciális formulával kezelt papír.

A fejlesztés egyelőre csak hópihés mintázatban létezik, de nem kizárt, hogy 2013-tól, amikor a tervek szerint a végleges termék forgalomba kerül, más mintával is találkozhatunk majd.

Hirdetés