Elhunyt Douglas Engelbart, az egér feltalálója

Karen O’Leary Engelbart nemrég bejelentette, hogy férje, Douglas Engelbart veseelégtelenségben életét vesztette. Az 1925. január 30-án született tudós több szempontból is vezető szerepet vállalat abban, hogy a számítástechnika a mai formában létezik. A legnagyszerűbb találmánya az egér, amit ma már többmilliárd ember használ.

Douglas Engelbart haditengerészeti radarmonitorok előtt végzett munkája során jött rá arra, hogy a képernyőn megjelenő területet fel lehetne használni a számítógép vezérlésére is, de az interfész kidolgozása még váratott magára. Az ötleten sokáig gondolkodott, míg végül a vietnami háború idején sikerült tető alá hozni a Standford Egyetemen egy a NASA és a hadsereg által is támogatott kutatócsoportot. Az egér bemutatására – nagyjából hat évvel a fejlesztés elkezdése után – 1968 decemberében kerül sor egy San Franciscóban megtartott nemzetközi számítástechnikai találkozón. Az eszköz lenyűgözte a közönséget, majd 1970-ben megkapta a szabadalmi védettséget is.

Douglas Engelbart, kezében az egérrel.
Douglas Engelbart, kezében az egérrel.

Az 1968-ban tartott prezentáció egyébként különös fontossággal bír, ugyanis ez lett „minden demonstráció őse” (The Mother of All Demos). Az egér mellett a bemutatón olyan fontos újítások kaptak szerepet, mint számítógépek hálózatba rendezése újszerű felfogása, a videokonferencia, illetve a hiperhivatkozások. Douglas Engelbart az internet elődjének számító ARPANET fejlesztésében is részt vett. Ez volt a világon az első, szélesebb körben kiépített IP-alapú hálózat, ami az Egyesült Államokban az egyetemek és a fontosabb intézmények számítógépei között teremtett összeköttetést.


The Mother of All Demos

Sajnos az iparág Douglas Engelbartra sokszor különcként tekintett. A 70-es évek végén a fiatalabb kutatók egyáltalán nem osztották a nézeteit, így Engelbart a háttérbe szorult, ráadásul szabadalma 1987-ben, vagyis az egér tényleges elterjedése előtt lejárt. Kétségtelen azonban, hogy sokat köszönhet neki a számítástechnika, így 1997-ben az 500 ezer dollárral járó Lemelson-MIT-díjjal jutalmazták, míg 2000-ben Bill Clinton kitüntette a Nemzeti Technológiai Éremmel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés