Elhunyt az Intel legnagyobb magyarja

Andy Grove 79 évesen hunyt el. Neki köszönhető, hogy a Santa Clara-i vállalat processzorgyártásba kezdett.

Andy Grove 1936-ban született Budapesten, Gróf István András néven. Négyévesen majdnem a skarlát áldozatává vált, de szerencsésen felépült, bár a hallását részlegesen elvesztette. A náci deportálástól megmenekült, '56-ban hagyta el az országot és 1957-ben érkezett meg az Amerikai Egyesült Államokba.

1963-ban a Berkeley Egyetemen vegyészmérnöki PhD-t szerzett, majd a Fairchild Semiconductor kutatás-fejlesztési részlegén dolgozott. Az integrált áramkörök korai fejlesztéséből is kivette részét. 1968-ban jelen volt az Intel Corporation megalapításánál, Robert Noyce és Gordon Moore társaként a kezdetektől segítette a vállalat fejlődését.  Az alapvetően DRAM gyártásával foglalkozó céget irányváltásra sarkallta, ekkor fordult az Intel a mikroprocesszorok felé – 1976-ban.


Andy Grove (forrás: Jim Gaffey)

Andy Grove 1979-től a vállalat elnöke, '87-től pedig vezérigazgatója volt, az elnök-vezérigazgatói posztot 1997-től töltötte be, 1998. májusában viszont lemondott vezérigazgatói székéről, elnöki pozícióját 2004 végéig megőrizte. Ekkortól tanácsadóként dolgozott tovább, illetve a Stanford Egyetemen tanított, de haláláig tiszteletbeli elnök-vezérigazgató maradt. Vezetésével 4 milliárd dollárról 197 milliárdra nőtt az Intel, ezzel a világ hetedik legnagyobb vállalatává vált.

A City College of New York Andy Grove-nak köszönhetően épített tanszéke
A City College of New York Andy Grove-nak köszönhetően épített tanszéke (forrás: Jim Henderson) [+]

A kilencvenes években diagnosztizáltak nála prosztatarákot, amiből sikersen felépült. Adományokkal segítette a Parkinson-kór kutatását, ő is szenvedett a betegségtől. 26 millió dolláros támogatásával a City College of New York létrehozta a Grove Shool of Engineering névre keresztelt tanszéket. Ez az intézmény történetének máig legnagyobb adománya.

1997-ben a Time magazin az év emberének választotta, az IEEE kétszer is kitüntette, emellett számos egyéb elismerésben részesült. Hét könyvet írt, két gyermeke és nyolc unokája volt. 2016. március 21-én halt meg. Az Intel érzelmes közleményben búcsúzik tőle.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények