Eleget tesznek a PCIe előírásainak az ATI új GPU-i

A PCI szabványcsalád gondozásáért felelős PCI Special Interest Group (SIG) rendszeresen közzéteszi a bevizsgált és a specifikációknak megfelelt termékek listáját honlapján. A PCI Express előírásainak eleget tevő bővítmények sorában nemrég az ATI új grafikus chipjei is felbukkantak, amelyek egyelőre fejlesztési kódneveikkel szerepelnek: RV515 XT, RV530 XT, R520, R520 GL, valamint a mobil alkalmazásokhoz szánt M52 GL, M54 GL, M56 és M58.

A kanadai vállalat új generációt képviselő, asztali PC-kbe szánt lapkáit a TSMC készíti 90 nm-es csíkszélességű technológiával. Az ATI korábban általában olcsóbb grafikus processzorain tesztelt egy-egy új gyártási eljárást, mielőtt erősebb chipjeit is átültette volna. Most a kockázatosabb megoldást választotta, hiszen egy komplett GPU-generáció bevezetését egy új, a TSMC-nél nem is igazán bejáratott gyártási folyamat alkalmazásához kötötte, amely a korábbi híradások szerint nem is volt mentes a problémáktól: nemcsak a kihozatal volt elégtelen, de tervezési hibák is kiütköztek.

Az ATI időközben cáfolta a nagyobb futószalagszámú GPU-k túl magas selejtarányáról szóló tudósításokat, és jól értesült források az új termékek augusztusi bemutatkozását valószínűsítették – a piaci megjelenés majd a gyakorlatban is megmutatja, jogos-e a csúcskártyák kihozatalával kapcsolatban azóta is táplált gyanú.

A PCI SIG aktuális listáján a konkurens NVIDIA-tól is felbukkant két új alkatrész, mégpedig a G70M grafikus processzor, a GeForce 7800 (GTX?) mobil változata, valamint az új, C51 kódnevű alaplapi vezérlő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés