Érkezőben a szoftveresen frissíthető CPU-k?

Hirdetés

Érdekes koncepció látott napvilágot az Intel háza táján. A vállalat bejelentette a Pentium G6951-es processzort, mely technikailag tökéletesen megegyezik a Pentium G6950-nel, ám egy új szolgáltatást kínál a „hardware feature upgrades” égisze alatt. Ez egy olyan funkció lenne az Intel kínálatában, amivel szoftveresen frissíthetővé vállnak a megvásárolt CPU képességei. A programban egyelőre csak a Pentium G6951 vesz részt, mely a Clarkdale kódnevű fejlesztésre épül, így a központi lapkája két darab processzormagot tartalmaz, melyek egy-egy 256 kB-os L2, valamint egy 3 MB-os megosztott L3 gyorsítótárat használnak. A magórajel 2,8 GHz lesz, az integrált grafikus mag pedig 533 MHz-en ketyeg.

A 99 dolláros listaáron vesztegetett, LGA1156-os tokozású versenyző az 50 dolláros Upgrade Card felhasználásával Hyper-Threading támogatáshoz jut, továbbá az L3 gyorsítótár 4 MB-osra nő. A frissítés egy szoftver segítségével hajtható végre. A procedúra lényegében csak a kapott kód beírását igényli, aminek a helyességét az Intel aktivációs szervere fogja ellenőrizni. A folyamatot csak egyszer kell véghezvinni, így az új funkciók hozzáadása után a processzor állandóan jobb lesz az eredeti állapothoz képest. Az Intel elképzelése valószínűleg csak az OEM gyártókat fogja érdekelni, hiszen anyagi szempontból messze nem éri meg a beruházás, mivel 113 dollárért megvásárolható a Core i3-530, ami a fenti funkciók mellett magasabb órajelet, valamint Clear Video HD technológiát kínál. Utóbbinak hála a grafikus mag a HD videók lejátszását is képes gyorsítani. Sőt az ennél is gyorsabb Core i3-560 is opció lehet az összességében olcsóbb 138 dolláros listaár mellett.

Az Intel új koncepciója érdekes, hovatovább még életképes is lehet, amennyiben az aránytalanul magas árcédulát elfelejti a vállalat az Upgrade Card kapcsán. Nehéz megmondani, hogy mekkora az a felár, ami mellett a felhasználó igénybe venné a frissítés lehetőségét, de a Pentium G6951 149 dolláros összköltsége nagyon magas, különösen annak tudatában, hogy olcsóbban sokkal jobb terméket lehet vásárolni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés