Egyedi hibrid hűtéssel érkezett az ASUS ROG Poseidon GTX 780 VGA

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy az ASUS egy újabb görög főistenről, Poszeidónról elnevezett kártyán dolgozik a ROG (Republic of Gamers) családon belül, így a jelekből már kikövetkeztethető volt, hogy nem hétköznapi kártyával lesz dolgunk. Az alapot az NVIDIA GeForce GTX 780 (GK110) GPU szolgáltatta, amit nem csak tuningnak vetettek alá, hanem megpakolták a gyártó egyedi megoldásaival is. Ezúttal nem csak a ROG kártyákról ismert DIGI+ tápellátó áramkörrel és az extrém terhelést is elviselő minőségi alkatrészekről van csak szó, hanem egy újfajta hibrid hűtőről is.


[+]

A két ventilátorral, hővezető csövekkel és hőkamrával ellátott egyedi DirectCU H2O hűtési megoldás munkája ugyanis vízhűtéssel segíthető: két darab G1/4"-es csatakozójával beilleszthető egy már meglévő vízkörbe (tehát a csomagban nincs se pumpa, se radiátor, sem pedig csövek), ezáltal a lég- és vízhűtés ereje összeadódik. A gyártó közleménye szerint vízes rásegítés nélkül a DirectCU H2O 7 °C-kal alacsonyabbra hűti a GPU-t, mint a referencia léghűtés, míg vízzel támogatva ez az érték a 24 °C-t is elérheti a gyárinál jóval alacsonyabb zajkibocsátás mellett. Ez utóbbi érték persze lehet magasabb és alacsonyabb is, függően az alkalmazott vízhűtéstől.


[+]

Mint az a fentiekből is látható, a vízhűtés használata csak opcionális, a DirectCU H2O pusztán a ventilátorokkal is használható. Az alacsonyabb hőmérséklet, a jobb hőleadás és az egyedi felépítés jó tuningolhatóságot sejtet, de a gyártó már alapból beállított egy "kis" plusz órajelet: a referenciaként a GPU-nál alkalmazott 863 MHz helyett 1006 MHz-es gyári beállítással érkezik a Poseidon, ami Turbóval akár még 50 MHz-cel emelkedhet. Ez persze csak egy óvatos, léghűtés mellett is használható biztonsági beállítás. A további tuning sincs kizárva, amihez a mellékelt GPU Tweak program most is használható, melyben az órajeleken felül további paraméterek is változtathatók (fogyasztási limit, ventilátorok fordulatszáma stb). A 384 biten csatlakozó 3 GB-nyi GDDR5 memória órajeléhez viszont nem nyúltak, ez a referenciának megfelelő 1502 (effektív 6008) MHz-re van állítva.


[+]

A működés közben pirosan pulzáló fényárban úszó szörnyeteg hátulján lévő kimeneteket nem módosították, a Dual-Link DVI-I és DVI-D portok mellett normál méretű HDMI 1.4 és DisplayPort 1.2 HBR2 csatlakozók találhatók, melyek segítségével akár négy megjelenítőt is meghajthatunk (Surround technológia) egyazon időben.

Az ASUS ROG Poseidon GTX 780 (Poseidon-GTX780-P-3GD5) január második felében érkezik a hazai piacra bruttó 172 990 forintos ajánlott végfelhasználói áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés