Egy új színszűrő kitolhatja a fényképezés határait

A színes fényképek, melyeket a mai digitális kamerák készítenek, legyenek azok mobilokban vagy középformátumú gépekben, remek dolgok, ám maga az eljárás nagyon pazarlóan bánik a beérkező fénnyel. A legelterjedtebb Bayer-szűrők azonban a beeső fénynek csak kevesebb mint felét képesek továbbengedni, ami egyszerűen a színbontó (vörös, zöld, kék) működési elvükből adódik. Ezzel mindaddig nincs különösebb gond, amíg a napot vagy más nagy teljesítményű fényforrást is hasznosítunk. Márpedig kevés fény esetén minden foton számít. Az amerikai Utah Egyetem kutatói (Bing Shen, Peng Wang, Randy Polson és Rajesh Menon) erre a problémára kívánnak megoldást nyújtani új fejlesztésükkel.

Ennek lényege, hogy ahelyett hogy blokkolná a bizonyos hullámhosszúságú fény átjutását, az 1 mikron vékonyságú szűrő mikroszkopikus mintázatának segítségével kvázi megváltoztatja a fény polarizációját. Magyarán a visszaverés helyett olyan módon hajlítja el a fényt, hogy azt egy megfelelő szoftver képes értelmezni és a megfelelő színként reprodukálni. A technológia további előnye, hogy a jelenleg alkalmazott 3 színnel szemben 25 színkódot képes "leválasztani", így a színreprodukció sokkal pontosabbá válik és minimálissá válik a színzaj. Ami pedig a legfontosabb, hogy a mostani filterekhez képest dupla akkora, konkrétan 74% a fényáteresztő-képessége. Ez dupla annyi információt is jelent, amivel drasztikusan javítható a jel/zaj arány a kevés fényes helyzetekben.


[+]

Tovább növeli a fejlesztés sikerét, hogy szemben a Bayer-szűrő által használt 3 réteggel, itt elegendő csak egyet a képérzékelőre helyezni, amivel olcsóbbá tehető a gyártás. A kutatók elmondása szerint nagyjából 3 éven belül gyártásba kerülhet az új szűrő, és bár ők elsősorban a mobil szegmensre koncentrálnak, semmi technikai akadálya annak, hogy nagyobb lapkás kamerákban is helyett kapjon, így a tükrös és tükör nélküli gépekben vagy akár ipari területen.

Azóta történt

Hirdetés