Egy létra és egy repülő története Szingapúrban

Hirdetés

A mai világban az internetes fotós "versenyeken" sosincs könnyű dolga az egyszeri fotósnak, főként ha azok egy közösségi oldal felületén futnak. Számtalan esetet láthattunk már arra, hogy nem épp egy kiemelkedő alkotás zsebelte be a a legtöbb elismerést/lájkot. Ennek elkerülése végett szokott zsűri is lenni, ám ez sem jelent mindig biztos megoldást, ahogy az alábbi, az internetet gyorsan bejáró hír is tanúbizonyságot tesz róla. A Nikon egyik ázsiai kirendeltsége által szervezett ilyen versenyen (NikonCaptures) kihirdették a nyertest, melyben épp gratulálnak Chay Yu Wei fotósnak az elkapott pillanatért, amiért egy Nikon gurulós bőrönd a jutalma.


[+]

A gratulálók között azonban voltak kétkedők is, és mint kiderült, nem is volt alaptalan a gyanú. Már az eredetileg feltöltött képen is látható, hogy a repülő környezete nem igazán alkot egységet az égbolttal. Erre később egy másik fotós szolgáltatott egyértelmű bizonyítékot mindössze azzal, hogy Photoshopban a Szintek panel egyik csúszkájának elmozdításával kiemelte az addig alig látható eltérést.


[+]

Ezt követően záporoztak a szarkasztikus megjegyzések és végül a fotós közösség a kreativitását is elővette. Ahogy látható könyörtelenek voltak.


(forrás: boredpanda.com) Kattintásra galéria nyílik! [+]

A hiba egyértelművé válása után természetesen a Nikon kirendeltsége is reagált a helyzetre. A zsűri nevében elnézést kértek a résztvevőktől, amiért nem vették észre, hogy kiírással ellentétben egy szerkesztett képet díjaztak, illetve ígéretet tettek arra is, hogy felülvizsgálják a szabályrendszert, hogy ilyen ne fordulhasson elő még egyszer.

Később a kép készítője levelet írt a PetaPixel-nek, melyben kifejti, hogy az eredeti kép valóban egy fotós séta során készült és nagyon adta magát, hogy oda tegyen egy repülőt. Ezt a PicsArt program segítségével meg is tette, ami magyarázat lehet a gyenge kivitelezésre, majd az Instagram gyűjteményébe feltöltötte. A hibát saját bevallása szerint ott követte el, hogy később beküldte a Nikonnak is, illetve a kép készítésére irányuló kérdések megválaszolását elviccelte. Végül pedig elnézést kért a résztvevőktől, a Nikontól és úgy általában a fotós közösségtől.

Ezzel az animációval pedig vélhetően a Star Wars témát is kimaxolta a készítője (az animált verzióhoz kattintani kell, de vigyázat, a melléklet 5 MB-os!).


Figyelem, 5 MB!
Kattintásra nyílik! [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

  • Az oktatóvideók átka

    Egy rövid film arról, hogy időnként mennyire bosszantóak tudnak lenni azok a videók, amelyeknek épp a segítségünkre kellene lenniük.

Hirdetés