Digitális információk mindennapi tárgyainkon

A HP Labs bejelentett egy új chipet, amelynek főként olyan szituációkban láthatjuk hasznát, amikor különféle tárgyakat, akár mindennapi használati tárgyakat szeretnénk ellátni digitális úton kiolvasható információkkal. A Memory Spot nevű lapka CMOS technológiával készül, és az adatátvitelre szolgáló beépített antennájával együtt mindössze 2–4 mm2 alapterületű. A működő prototípusok memóriakapacitása jelenleg 256 kilobittől 4 megabitig terjed, ám a jövőben minden bizonnyal nagyobb adatsűrűség is elérhetővé válik.

A vezeték nélküli adatátvitel 10 Mbps-os sebessége tízszerese a Bluetooth sávszélességének, és összevethető a korosabb IEEE 802.11b WLAN szabványéval. A Memory Spot nem igényel működéséhez saját áramforrást; a passzív RFID címkékhez hasonlóan az író-olvasó eszköz elektromágneses indukció útján látja el energiával a kis áramkört.

Bár a működési elv és a potenciális felhasználási területek egy része az RFID technológiára emlékeztet, a HP Labs tudatosan kerüli a kifejezést, mivel a viszonylag nagy tárkapacitás, az apró méret és a csupán néhány centiméterre korlátozott hatótávolság részben másféle alkalmazásra predesztinálja a lapkát, mint a nagyobb antennákkal is ellátható RFID címkéket; ezenkívül nagyobb hangsúlyt kapnak a kereskedelmi alkalmazások mellett a fogyasztói piacra szánt megoldások is. Ez utóbbiaknál maradva elképzelhető például Memory Spotot tartalmazó képeslapok árusítása, mellyel akár képeket, hangokat vagy rövid videoklipeket is lehet küldeni a nyaralásból, de címkék formájában a chipet bármire rá lehet ragasztani, amivel kapcsolatban információkat szeretnénk megőrizni, legyen az egy fotó vagy akár egy használati utasítását magán hordozó műszaki cikk.

Csuklópántba építve kórházak a betegek adatainak tárolására használhatják, míg irodákban a papíralapú dokumentumokhoz kapcsolódó iratok és műveletek azonosítóinak, javításoknak, valamint plusz információknak (például képeknek) adhat helyet. Gyakran fénymásolt, emiatt erős igénybevételnek kitett dokumentumokra is fel lehet ragasztani a chipet, az eredmény nemcsak az élettartam növekedésében, hanem a stabil minőségű másolatokban is megmutatkozik. A Memory Spot biztonsági alkalmazásokban is jól jöhet, hiszen az RFID-hoz hasonlóan beépíthető azonosítókártyákba, továbbá gyógyszerek, értékes (például a gépjárműiparban használt) alkatrészek eredetiségét is igazolhatja. A hozzáférést biztosító eszköz nem túl bonyolult, így a HP Labs szerint mobiltelefonokban, PDA-kban, kamerákban vagy épp nyomtatókban is helye lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

  • Károk ellen RFID

    A Bluetrek kis készüléke segíthet megelőzni tárgyak ellopását vagy elvesztését.

Hirdetés