DDR3L és DDR4 memóriákat fog támogatni a Skylake asztali verziója

Az Intel valamikor a harmadik negyedév során mutatja majd be a Skylake asztali verzióját, amely a Skylake-S kódnevet viseli. Magáról a processzorról régóta tudni, hogy támogatja a DDR3 és a DDR4 memóriaszabványt is, de arról nincs adat, hogy az LGA1151-es tokozású termékek konkrétan mit kezelnek.

Hirdetés

A legfrissebb információk szerint az alaplapgyártók hivatalosan DDR4 DIMM vagy DDR3L SO-DIMM csatolókat helyezhetnek az alaplapokra. Ezt a két memóriatípust fogják hivatalosan is kezelni az LGA1151-es tokozású Skylake processzorok. Mindkét esetben fontos, hogy az alkalmazott feszültség nem lehet nagyobb 1,35 V-nál, az ugyanis hosszú távon károsítja magát a processzort. Persze a DDR4 esetében ezúttal sem lesz garancia arra, hogy az 1,35 V-os modulok teljesen stabilan üzemelni fognak, de 1,2 V-os beállítással és teljesen szabványos órajellel már biztosan működni fog a rendszer. Itt arról van szó, hogy technikai értelemben az Intel tuningnak tekinti a szabványos órajelnél és feszültségnél nagyobbat használó modulokat, tehát csak a szabványos értékek stabilitására van garancia. Ez persze nem újdonság.

Fontos tényező, hogy az Intel a hagyományos DDR3 DIMM foglalatokat nem támogatja. Ennek az oka, hogy az ezekbe szánt memóriák jellemzően 1,35 V-nál nagyobb feszültségen üzemelnek. Maga a Skylake processzorokat támogató alaplapok BIOS-ához készülő mikrokód sem fogja ezt a lehetőséget elfogadni. Ha az alaplapgyártók ezt módosítják, és mégis építenek DDR3 DIMM csatolókkal rendelkező LGA1151-es alaplapokat, akkor minden probléma felelősségét rájuk hárítja majd az Intel, mivel olyan rendszert kínálnak, amelyet nem hitelesítettek.

Valószínűleg lesz olyan kísérletező kedvű alaplapgyártó, amely megpróbálkozik a DDR3 DIMM foglalatokkal, hiszen rengeteg felhasználó aktuális számítógépében ilyen memóriák találhatók, így lehet arra építeni, hogy a vásárlók a Skylake processzorokra való átállással olyan alaplapot keresnének, amely esetében a memóriáikat megtarthatnák. Viszont azt tényleg figyelembe kell venni, hogy ez az opció az Intel által semmilyen formában nem ajánlott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés