Csak ARM-ra építene hagyományos processzorokat az AMD

Az AMD kapcsán az idei útitervekből már kiderült, hogy a CPU-kra vonatkozó terveket alaposan megváltoztak az elmúlt hónapok során. A Steamroller és az Excavator kódnevű modulok fejlesztése nem állt le, de a cég partnereitől megtudtuk, hogy ezekre már csak APU-k épülnek majd a jövőben.

Hirdetés

Ez az irány már 2014-től kezd kibontakozni, mivel az AMD hivatalos útiterve szerint is APU-k lesznek bevetve az egyutas szerverek piacára. Ezek között a Berlin kódnevű fejlesztés váltja az Opteron 3300-as sorozatú CPU-kat, méghozzá a következő esztendő első felében, várhatóan tavasz felé. Tulajdonképpen a Berlin APU a Kaveri szerverekbe szánt változata, így a két Steamroller modulja négy magot rejt, míg az IGP 512 darab shader részelemet használ. Az aktuálisan elérhető Opteron X1150 és X2150 nem tűnik el, de a Berlin APU funkcionalitása és energiahatékonysága sokkal jobb lesz, így a Kabini APU szerverekbe szánt lapkái elsősorban az extrém olcsó megoldások után érdeklődő cégeket érdekelheti majd.

A két- és négyutas szerverek esetében továbbra is az aktuális platform polírozása megy majd, de a partnereknek leadott tervek szerint ezeket 2015-ben leváltja egy teljesen új platform, mely már nem CPU-kat, hanem APU-kat kínál majd erre a piacra is. Ez egy radikális váltás lesz a korábbiakhoz képest, és az alapokat tekintve az új rendszerek minden bizonnyal a Berlin APU módosított verziójára építenek. A platform elsősorban a szoftveres alapok miatt érkezik 2015-ben, ugyanis megtudtuk, hogy az adatbázisszoftverek szempontjából a GPGPU-s gyorsítás lehetősége ekkortájt kezdi majd meg a karrierjét, illetve az Oracle által támogatott Sumatra projekt bevetése is 2015-ben esedékes.

A termékskálán egyedül az ARMv8 architektúrára épülő AMD CPU-kban nem lesz IGP, de információink szerint ez is csak átmeneti állapot, és 2016-tól úgy néz ki, hogy az AMD-nek csak APU-ból áll majd a termékskálája. A mobil piac esetében ez már most így van, míg az asztali termékeknél még megvásárolhatók az előző évben debütált FX sorozatú processzorok. Ezeket az AMD csak a játékosoknak szánja, így a helyükre már 2014-től APU-k kerülnek, mivel az Xbox One és a PlayStation 4 esetében a fejlesztők rá lesznek kényszerítve a HSA infrastruktúra használatára, ugyanis a hUMA funkciói a konzolokba tervezett APU-kban csak HSA fejlesztőkörnyezetekkel használhatók ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés