Computex 2023: az ASUS is megszabadulna a látható kábelektől

A tajvani óriás koncepciója az alaplapok terén csak okosan elpalástol, de a grafikus kártyák felségvizein már teljesen felszámol.

A Gigabyte-on, illetve az MSI-n kívül az ASUS is kísérletezik egy ideje a kábelrejtéssel, és a Computexen egy videokártyát, meg egy alaplapot prezentált a témában. Az utóbbi terméket TUF Gaming Z790 BTF-nek hívják, és ahogy az várható volt, a különböző konnektorai, valamint tüskesorai a hátoldalán nyertek elhelyezést, noha tavasz elején már kiszúrhattunk efféle megoldást a vállalat portfóliójában.


[+]

Az LGA1700-as foglalattal megáldott, DDR5 platformra építkező konstrukció megnövelt méretű bordázattal fedett Dr.MOS VRM-je 16+1 fázisos, és 2,5 gigabites, Intel kontrolleres Ethernete mellé Wi-Fi 6E/Bluetooth modult kapott. Az interfészek felhozatalában akad USB 3.2 Gen2x2 Type-C, előlapra kivezethető USB 3.2 Gen2 Type-C és Thunderbolt 4, de a legérdekesebb kétséget kizáróan a 600 wattra hitelesített GC_HPWR aljzat debütálása (az elnevezés még nem végleges), ami gyakorlatilag pass-through funkciót biztosít a VGA-t tápláló 12VHPWR csatoló számára. A mérnökök persze nem érték be ennyivel, ugyanis három 6+2 tűs PCI Express dugaszt is raktak a nyomtatott áramköri lapra, így mindenki maga döntheti el, hogy egy vagy három kábel segítségével akarja-e ellátni indirekt módon kakaóval a grafikus vezérlőt.


[+]

A cég korábbról ismert, BTF ("Back to the Future") sorozatú, speciális számítógépházat igénylő "inverz" lapja csupán a kínai piacot célozta, de cikkünk eddig taglalt tárgya – az alant következő márkatársával egyetemben – a globális színpadon lép majd rivaldafénybe. A hardver leendő anyagi vonzata még kérdéses, de azt azért elhintették, hogy az átpozicionált csatlakozók miatt némi felárra számíthatunk.


[+]

Az első bekezdésben említett, 2,7 slotos VGA a GeForce RTX 4070 BTF (/Megalodon) névre hallgat, és a szimpla 6+2 vagy 12+4 tűs tápdugaszok helyett a fentebb szóba hozott, x1-es PCI Express érintkezősorra emlékeztető GC_HPWR konnektorral veszi fel a működéshez szükséges energiát, amely a vezetékek szanálása mellett egy kis extra (fizikai) stabilitást is ad a nem épp pöttömnyi jószágnak.

Az ominózus GC_HPWR csatoló
Az ominózus GC_HPWR csatoló [+]

A három dupla golyóscsapágyas ventilátorral szerelt, Aura Sync-es világítással feldobott modell jelenleg csak a TUF Gaming Z790 BTF-ben röffenthető be, ugyanakkor az alaplap képes kezelni sztenderd kivitelű képalkotókat is. Bár az ASUS tervezi a tömeggyártást, az még eldől, hogy más gyártók által hozzáférhetővé teszi-e a dizájnt vagy hogy egyáltalán lesz-e érdemben igény a dologra, mind céges, mind pedig vásárlói oldalról – az mindenesetre bizonyos, hogy a kiállított, madzagdzsungel elkendőzésére fókuszáló asztali gép igen letisztult összképet mutat, amin csak egy high-end léghűtés tudna javítani.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés