CES 2015: új dimenziókat nyit meg az Intel az okos eszközök piacán

Az Intel a CES-en is megtartotta szokásos nagy bejelentését Brian Krzanich elnök-vezérigazgató vezetésével, ám ahogy azt megszokhattuk már, a vállalat mindezt egy rendkívül látványos, unalmasnak távolról sem nevezhető show keretében tette meg. Már az első 10 perc is megdöbbentően hatásosra sikeredett, ugyanis a színpadon a csellóművész a Led Zeppelin Kasmir című számát játszotta amire táncművészek parádéztak, miközben az Intel RealSense mélységérzékelős kamerával felszerelt táblagéppel filmezték őket közelről, aminek az eredményét pedig effektekkel megszórva, valós időben vetítették a háttérre. Nehéz körülírni a látványt, de nagyjából úgy kell elképzelni, mintha az emberek sok apró pontból állnának, amelyek mozgásra ívet húztak, és ez az ív mintha porból lett volna, úgy foszlott szerte. Ilyen és ehhez hasonló effektek mellett további előadók jelentek meg, például egy szájdobos (beatbox) és vokalisták, amelyek végül az Imagine Dragons Radioactive számával fejezték be az igencsak látványos performanszot. Mindez persze előre vetítette, hogy a fókuszban az Intel RealSense 3D kamera lesz.

Hirdetés

Számítástechnika kötöttségek nélkül

Ezt követően egy videóban visszaugrottunk az időben egészen 1995-ig, tehát húsz évvel korábbra, ami igen fontos dátum (Pentium Pro megjelenése, Windows 95 elterjedése stb.) és fontos lépcsőfokokat érintve jutottunk el napjainkig. Ezzel máris a kézzel és hanggal vezérlésnél találtuk magunkat, ami természetesen nem elérhetetlen technológia. Már PC-s szinten is nagyjából másfél éve lehet vásárolni mozgás- és gesztusfelismeréssel rendelkező notebookokat. Az Intel végre ténylegesen bejelentette, hogy a RealSense megoldással szeretnék kivenni ebből a szegmensből részüket, így demonstrációként egy mesterszakácsot kértek meg, hogy mutassa be, miként tudná hasznosítani ezt a technológiát a konyhában. Szakácsunk egy tévés főzőműsort követve készítette az ételt, természetesen két könyékkel túrva az alapanyagokban, így esélye sem volt, hogy kézmosás nélkül hagyományos módon, tehát távirányítóval vagy a kijelzőhöz érve megállítsa a műsort, azonban gesztusokkal a levegőben hadonászva nincs lehetetlen. Sőt, ily módon még a receptet is elő tudta húzni a képernyőre. Mindez ráadásul tényleg megvalósul egy alkalmazás keretén belül, ami a Foodnetworkön keresztül lesz elérhető.

Főzés mozgásérzékeléssel
Főzés mozgásérzékeléssel [+]

Persze a technika ennél többre képes, akár a képszerkesztést is megreformálhatja. Ezt két demóval szemléltették: az egyiknél egy RealSense kamerával korábban elkészített fénykép fókuszpontját lehetett állítani egyetlen érintéssel, míg a másiknál az egyes színeket lehetett csatornánként eltüntetni és megjeleníteni. Ami magát a RealSense kamerát illeti, az Intel hét partnere fog építeni az újdonságra, így a mozgás- és gesztusfelismerés végre a Santa Clara-i óriáscég notebookjaiban, tabletjeiben és számos egyéb alkalmazási területen is megjelenik hamarosan.

Töltés vezeték nélkül
Töltés vezeték nélkül

Számos egyéb technológia van, ami az Intel szerint jelentősen befolyásolhatja a jövőt, ezért érdemes ezeket támogatni. Az érintésmentes vezérlés után az egyik ilyen a vezeték nélküli töltés, aminek lényege a kábelek száműzése és a gépek úgymond felszabadítása. Az Intel e technológia mögött is vállszélességgel áll ki, és egyre több partnerrel fog kiépíteni olyan helyeket (jellemzően reptereken), ahol ez a szolgáltatás elérhető lesz. De ugyanennyire fontos a 3D is, amivel megteremthető a fizikai világ és a digitális világ közötti híd, és ebben van segítségünkre a 3D nyomatás és scannelés is. Ebben a gyártó partnerének, a HP-nek sikerült előrelépést elérnie a 3D, RealSense scannerként is funkcionáló, beépített DLP projektorral ellátott Sprout kreatív munkaállomással, illetve a Multi Jet Fusion 3D nyomtatóval. Utóbbi egyébként még nincs készen, de a jelenlegi megoldásoknál tízszer gyorsabb nyomtatást és minden eddiginél nagyobb pontosságot, finomabb megmunkálást ígér. Az persze nem meglepő, hogy mind a Sprout, mind pedig a Fusion az Intel Core processzorra épít.

HP 3D-s nyomtatók
HP 3D-s nyomtatók [+]

Intelligencia mindenhol

Lassan minden eszközünk okos lesz, és ezzel elérhető lesz a régi álom, hogy minden mindennel kapcsolódhat. Hát még a RealSense-szel, amelynek megjelenhet az okos otthonokban és akár a robotokiában is (előbbiben az Intel partnere az ADT, utóbbiban az iRobot). Ezekre természetesen példát is mutattak. Az otthoni felhasználásban a RealSense 3D-vel megvalósított arcfelismeréssel kombinált zárat prezentálták, míg az utóbbit a három kamerával szerelt, akadályok elkerülésére képes, távirányítható AVA robotottal.

Drónparti
Drónparti [+]

Természetesen hasonló megoldás a drónokon is jó szolgálatot tehet. Az Ascending Technologies olyan drónokat hozott a bemutatóra, amelyeket egyenként hat darab RealSense kamerával szereltek fel és automatikusan képesek elkerülni az eléjük kerülő akadályokat, amelyek akár lehetnek mozgó akadályok is, sőt, akár egy egyszerűbb akadálypályán is képesek végigmenni és a végén kijutni.

Hordható revolúció

Az Intel részéről a hordható evolúció a tavalyi évben bemutatott Edison platformmal indul, most azonban egy jobbat és kisebbet csináltak: ez lett a Curie, aminek mérete vetekszik egy gombéval, miközben nem hiányzik róla a Bluetooth LE és a kötelező szenzorok sem, így sportaktivitáshoz is használható lesz, igaz erre még a második negyedévig biztosan várni kell. Mindenesetre az érdeklődés már most látszik, a többek között órákat készítő Fossil és a hagyományos és technikai szemüvegekben járatos Oakley is a partnerek között van, így hamarosan különféle termékekben landolhat a vállalat új fejlesztése.

Látássegítés a ruhával
Látássegítés a ruhával [+]

Ugyanakkor a RealSense 3D a hordható evolúció kapcsán nem csak szórakozásra kell gondolni, hanem komoly dolgokra is, például orvosi célokra vagy az életminőség javítására a betegeknél. Erre is láthattunk példát: a látáskorlátozottak számára egy olyan viselhető ruhán dolgoznak a laboratóriumban, amin egy RealSense kamera és számos különálló rezgő szenzor található különböző kritikus helyre elhelyezve, amelyek az adott pont rezgetésével jelzik, hogy a viselője melyik oldalán történik éppen valami, amire figyelnie kell.

A vállalat tehát a fent látott három pillérre (Számítástechnika kötöttségek nélkül, Intelligencia mindenhol, Hordható revolúció) támaszkodik, amelyet egy negyedikkel is megfejeltek. Ez nem más, mint a befogadás, a sokszínűség megteremtése. Ez nem mást jelent, mint a mérnökök sorában a nők létszámának növelését, illetve olyanok (színesbőrűek, kisebbségiek) foglalkoztatását az Intelnél, akiket méltatlan módon gyakran hanyagolnak ebben a szektorban, és e cél elérésére nem sajnálnak pénzt – mintegy 300 millió dollárt – elkölteni.

Ezt követően nem maradt más hátra, mint az esemény méltó lezárása. Nem, az ominózus "one more thing" itt nem hangzott el, de az igen, hogy Moore-törvénye 50 éves az idén, és ennek örömére a névadó, idén 86 éves Gordon Moore-ral készített kisfilmet vetítették le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés