CES 2015: érkezik az AMD A8-7650K APU

Az AMD a CES-en bejelentette az A8-7650K jelzésű terméket, amely a legolcsóbb, szorzózártól mentes Kaveri APU-ra épülő, Socket FM2+-os megoldás lesz. A listaára egészen pontosan 105 dollár, vagyis tényleg nagyon kedvező opció lehet a közepes teljesítményű négymagos processzorok mezőnyében, ha egy kis tuninggal is számol a vásárló, de utóbbira természetesen sosincs garancia.

Az új termék paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

AMD Kaveri – A szériás generáció
Típus Órajel / Turbó órajel L2 cache DDR3 maximális órajele
Radeon magok száma IGP alap és turbó órajel Fogyasztás (TDP)
A8-7650K (4 mag) 3,3/3,7 GHz 2 x 2 MB 2133 MHz
384 (R7)
720 MHz 95 W

Az új modell esetében alapértelmezett 95 wattos TDP-limit, amit az AMD elsődlegesen a tuningra vonatkozó lehetőségek következtében vezetett be, de ha ez nem megfelelő, akkor a felhasználó a BIOS-ban egyénileg konfigurálhat egy jóval kisebb értéket is. Ez az APU funkcionális működését nem befolyásolja, de az opcionális tuningra káros hatása lehet.

Az AMD által közölt adatok szerint a A8-7650K számos kedvelt játékban megveri a sokkal drágább Intel Core i5-4460-as processzort. Kiemelt példaként kezelte a cég a Counter-Strike: Global Offensive és a Team Fortress 2 alkotásokat, amelyeket a játékosok szeretnek és rendre kétszer-háromszor gyorsabb benne az éppen bemutatott Kaveri APU, mint az említett inteles megoldás. Ez persze főleg abból adódik, hogy az Intel aktuális asztali termékeiben lévő IGP-k a Valve játékaiban nagyon rosszul teljesítenek jellemzően korrigálhatatlan dizájnbeli és szoftveres problémák miatt. Az nyilván nem újdonság, hogy az integrált grafikus vezérlő szempontjából az AMD-nek nem ellenfele az Intel.

A munka szempontjából az AMD megmutatta, hogy az A8-7650K mennyivel jobban teljesít az Adobe Photoshop CC és Premiere Pro CC, a LibreOffice Calc és a Sony Vegas alatt az Intel Core i3-4360-as processzorhoz viszonyítva. Itt 50%-os, kétszeres, vagy hatszoros előny is mérhető volt, de itt OpenCL-re építő programokról van szó, ahol ráadásul a kódot az AMD hardverére írták, tehát lényegében mindegy, hogy az Intel terméke is támogatja az OpenCL-t a programfuttatás közel sem lesz optimális ezen a processzoron. Ha az Intel implementációjára is optimalizálnának a szoftvercégek, akkor bizonyosan nem lenne ilyen különbség.

Az AMD az A8-7650K-t hamarosan szállítja az üzleteknek méghozzá dobozos formában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés