CeBIT 2013: Fujitsu Lifebook E Prémium kategóriás notebookok

A Fujitsu a CeBIT-en jelentette be a Lifebook E sorozatba tartozó E733, E743 és E753 jelzésű notebookokat, amelyek rendre a 13,3, 14 és 15,6 hüvelykes méretkategóriát gazdagítják, és elsősorban a nagyvállalati ügyfeleknek ajánlják; de nem főként a tudásuk miatt, hanem a fenntartási és szervizköltségek végett is. A Lifebook E platform különlegessége, hogy mérettől függetlenül szabványosították a bennük található alaplapot, a töltőt, a portreplikátort, sőt még a BIOS-t is, így az alkatrészek, komponensek vagy tartozékok cseréje az eddiginél sokkal egyszerűbben, gyorsabban és nem utolsósorban olcsóbban kivitelezhető.

A frissen debütált alumíniumházas és magnéziumfedeles notebookok megalkotásánál a masszív kivitel egy fontos szempont volt, de a tervezők törekedtek a vékony és könnyű kialakításra. A gépek vastagsága egységesen 20-27 mm (a legvékonyabb és legvastagabb ponton mérve), míg a tömegük növekvő sorrendben 1,7 kg, 1,9 kg és 2,1 kg. A méret nem csak a tömeget, hanem a kijelzőméretet és a felbontást egyaránt meghatározza: a legkisebb modellben 1366x768, a középsőben 1600x900, míg a legnagyobban 1366x768 vagy 1920x1080 pixel megjelenítésére képes matt kijelzőpanel kerülhet, ami a hírek szerint nem nagy betekintési szögű IPS lesz, de az üzleti gépek esetében a keskenyebb látószög a kíváncsiskodó tekintetek miatt inkább előny, mint hátrány.


[+]

Az Intel Q77 vezérlőhíddal ellátott alaplapokba Intel Core i3, i5 vagy i7 kerülhet, utóbbiból akár négymagos is kérhető, természetesen mindegyik vPro támogatással. A memóriakiépítés az ügyfél igénye szerint alakítható, de a notebookok legfeljebb 16 GB-ot támogatnak. Dedikált GPU-ra nincs lehetőség, így a grafikus számításokat minden esetben a processzorban található IGP végzi. Tárolókból is széles a választék, a 320 és 500 GB-os HDD-k és 128, 256 és 512 GB-os SSD-k mellett 500 GB HDD és 8 GB SSD gyorsítótár kombináció is választható az „étlapról”. Nem kell lemondani az optikai meghajtóról sem, ami DVD- vagy Blu-ray-író lehet. Természetesen ez is szabványméret és egyben rackes kialakítású, így egyetlen mozdulattal kicserélhető pico projektorra, extra akkumulátorra, vagy csak simán üres állapotában eltakarható, ezzel némi ballasztot spórolva.

Ami a felszereltséget illeti, az új Lifebookokat bőségesen ellátták: Intel Gigabit Ethernet és szintén Intel IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi vezérlő, SD kártyaolvasó, Full HD webkamera, ujjlenyomat-olvasó,  TPM. Ez a sor opcionálisan 3G/LTE modemmel, Smart Card olvasóval bővíthető. A portok terén sem fukarkodtak: 1 x USB 2.0, 3 x USB 3.0, 1 x VGA, 1 x HDMI, 1 x DisplayPort, Ethernet csatlakozó, dokkoló csatlakozó port replikátorhoz és természetesen az elmaradhatatlan 3,5 mm-es jack aljzatok találhatók a gép több oldalán szétszórva.

A Fujitsu Lifebook E sorozat forgalmazása már megkezdődött, az ára 1249 euróról indul, tehát nem lesznek kifejezetten olcsó megoldások, de a vállalati termékekről ez sosem volt elmondható.

Előzmények

Hirdetés