CeBIT 2011: tárolók a köbön

Hirdetés

A Seagate elsőként mutatta be tavaly nyáron a 3 TB-os kapacitású merevlemezét, most pedig megérkezett a Barracuda XT sorozatú új modell is a piacra, melyhez 279 dollár letétele után hozzá is juthatunk. A 3,5”-es tároló 6 Gbps-os SATA csatlakozóval rendelkezik, 64 MB gyorsítótárat kapott, és 7200 rpm-es fordulatszámon pörögnek tányérjai, amiken 4 kB-os szektorméretben helyezkednek el az adatok. Ez mind szép és jó, ám ennek a mai gépekben való alkalmazása korántsem egyszerű a méret miatt. Persze a gyártó egyszerűen megoldotta dolgot: ha 3 TB-ot nem támogató operációs rendszert (például Windows XP) érzékel a merevlemez szoftvere, akkor úgy particionálja a lemezt, hogy legyen egy közel 2,1 TB-os és egy 900 GB-os rész. A 2,1 TB pedig mint tudjuk, azért annyi, amennyi, mert az LBA-címzésnek ennyi a határa. Az alapproblémát továbbra is csak korszerű alaplappal lehet tökéletesen kezelni, de a Seagate úgymond részmegoldása megfelel a régebbi számítógépek számára.

Seagate Barracuda XT 3 TB HDD [+]
Seagate Barracuda XT 3 TB HDD [+]

A CeBIT-en is lelepleződött több új tároló, köztük persze flashalapú megoldásokkal. A Transcend az SSD18C3 jelzésű SSD-jét tette ki a polcra, amely egy kisméretű, hordozható megoldás. A számítógéphez 3.0-s USB aljzaton keresztül kapcsolható, így akár 260 MB/s-os átviteli sebesség is elérhető. A külső védelméről erős, gumival borított házzal gondoskodtak. Egyelőre kétféle méretben lehet majd kapni. A 64 GB-os 224 dollárba, a 128 GB-os kapacitású pedig 448 dollárba kerül.

Transcend SDD18C3 SSD [+]
Transcend SDD18C3 SSD [+]

A G.Skillnél is egy friss SSD debütált, a nagy sebességű Phoenix II. A SandForce SF-2000 szériás vezérlőnek köszönhetően az átviteli sebesség olvasásnál és írásnál akár az 550, valamint 500 MB/s-ot is elérheti. A termék a Micron 25 nm-es MLC NAND chipjeire épít, és természetesen 6 Gbps-os SATA interfésszel van felszerelve. A 60, 120 és 240 GB-os SSD-k ára egyelőre nem derült ki, és érkezéséről is csak annyit tudni, hogy a második negyedévben van rá esély.

G.Skill Phoenix II SSD
G.Skill Phoenix II SSD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés