CeBIT 2010: kigyúrt VGA-k minden mennyiségben

Ahogy az sejthető volt, a CeBIT a grafikus kártyák szempontjából is tartogat meglepetéseket. A gyártók főleg Radeonokat állítottak ki, de a zöldek oldalán már több standon is feltűntek az új generációs, Fermi architektúrára épülő GeForce modellek, melyek a hónap végén kerülnek forgalomba GTX 470 és 480 jelzéssel. Az NVIDIA nagyon ügyel a nem publikus adatok kiszivárgásának visszaszorítására, így a gyártóknak nem szabad a termékek teljesítményéről beszélni, de még csak a kártyák külsejét sem lehet bemutatni. Utóbbi megkötést sokan nem tartották be, így számos kémfotó készült a DirectX 11-es API-t támogató rendszerekről.

Hirdetés

A Tweakers.net néven futó weboldalnak köszönhetjük az első „meztelenre vetkőztetett” GeForce GTX 480 képeit. A fotókból jól látható, hogy a kártya egy 6 és egy 8 tűs PCI Express csatlakozóval rendelkezik, és 12 darab 128 MB-os, GDDR5 szabványú memórialapkát használ. Ebből világosan látszik, hogy a 384 bites memóriabuszhoz 1,5 GB kapacitású fedélzeti memória tartozik. A korábbi csúcskártyákon helyet kapó NVIO chip végre a múlté, azaz minden funkciót a GPU lát el. A pontos paraméterek nem szivárogtak ki, de egyre több helyen feltételezik, hogy az 512 CUDA magból csak 480 lesz aktív, bár ezt a csonkítást néhányan tagadták a kiállításon.


GeForce GTX 480 (forrás: Tweakers.net) [+]

A Tweakers.net információi szerint a GTX 480 5000 példányban startol világszerte, ami meglepően alacsony szám, ám az adat nem hivatalos forrásból származik, így nem biztos, hogy érdemes komolyan venni. Az A3-as revíziójú GF100-at érintő pletykák viszont érdekesek. A hírek szerint a fogyasztást és az órajeleket érintő problémákat nem sikerült elhárítani, így készül a B1-es verzió, ami várhatóan nyárra lesz elérhető.


GeForce GTX 470 (forrás: EXPreview) [+]

A GeForce GTX 470-ről a fényképek mellett több információ is érkezett. A gyengébbik modell ugyan nem dobta le a hűtőjét, de enélkül is látszik, hogy a nyomtatott áramkör kialakítása eltér a nagyobb testvértől. Az energiaellátásról két darab 6 tűs PCI Express tápcsatlakozó gondoskodik. Az egyik kínai standon néhány adatot is feltártak, amiből kiderült, hogy a bemutatón kiállított gépben lévő termék 448 CUDA maggal és 320 bites buszszélességgel rendelkezik, továbbá 625 MHz-es mag-, illetve 1296 MHz-es shaderórajelen üzemel. Az igazi érdekességgel a GDDR5 szabványra épülő memórialapkák szolgáltak, ugyanis a 128 MB-os chipek effektív 3,2 GHz-en ketyegtek, ami egészen alacsony érték. Valószínűleg a 320 bit széles busz képes akkora sávszélességet biztosítani, ami az előbb említett órajelen is elég, így az NVIDIA ezen a ponton a fogyasztást helyezhette előtérbe, és visszavette a memórialapkák üzemfeszültségét.


Gigabyte GeForce GTX 470 és 480 csomagolása (forrás: MyDrivers.com) [+]

A GeForce-oknál a nagy sietség miatt bakik is becsúsztak, a Gigabyte ugyanis olyan dobozokat állított ki, melyek helyenként hibásak. A GTX 480 esetében a Radeon HD 5000 sorozatnál látott szöveget használták fel, míg a GTX 470 egyik oldala tévesen jelzi a fedélzeti memóriát és a kártya buszszélességét. Sajnos a kiállított dobozok üresek voltak, így a kémfotók elmaradtak.

Az AMD Radeonok esetében nem volt ilyen titkolózás. A gyártók közül Sapphire és a XFX az Asus Ares koncepciójához hasonló megoldással jelentkezik. Mindkét termék két darab teljes értékű Cypress lapkát tartalmaz egyenként 1600 shader processzorral és 850 MHz-es magórajellel. A GDDR5 szabványú fedélzeti memória chipenként 2 GB lesz és effektív 4800 MHz-en üzemel.


Sapphire Radeon HD 5970 Arctic Cooling Edition (forrás: Fudzilla) [+]

A Sapphire a potenciális hűtések közül az Arctic Cooling Accelero Xtreme-jére bízza a rendszert, ami három 92 mm-es ventilátor segítségével biztosítja a hővezető csövekkel tarkított alumíniumborda megfelelő hőmérsékletét. Az XFX egy saját tervezésű rendszert szerelt fel, mely feltűnően követi az AMD referenciahűtőinek formavilágát. A kártyákat két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozó látja el energiával, a kimenetek tekintetében pedig a Sapphire két DVI és egy mini DisplayPortot alkalmaz, míg az XFX az utóbbi interfészből használ hat darabot.


XFX Radeon HD 5970 Black Edition Limited (forrás: Tweakers.net) [+]

A Sapphire és az XFX limitált példányszámban hozza forgalomba a felturbózott Radeon HD 5970-es kártyáit a CeBIT után. Az árazásról nincs hivatalos információ, de minden bizonnyal nagyon drágák lesznek.

A PowerColor is előhúzott egy újdonságot, mely voltaképpen egy szimpla Radeon HD 5770 öt darab mini DisplayPorttal felszerelve. A kártya rendkívül költséghatékony megoldás lehet öt darab 1920x1200 pixeles felbontással rendelkező monitor meghajtására. A 800 shader processzort rejtő Juniper lapkán Arctic Cooling hűtő dolgozik, így a PCI Express x16-os foglalatba helyezhető termék zajszintjével sem lesz probléma.


PowerColor Radeon HD 5770 Eyefinity 5 Edition (forrás: techPowerUp!) [+]

A PowerColor Radeon HD 5770 Eyefinity 5 Edition tavasszal kerül az üzletekbe, az áráról azonban még nem döntött a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés