Asus blog: egy kicsi projektor viszonylag nagy fényerővel

Az ASUS B1M jezésű DLP-s pico projektora két héttel ezelőtt bukkant fel, és akkor minden fontos információt (felbontás, vetítési távolság, stb) részletesen megírtunk róla hírünkben. Ezeket most nem ismételnénk meg, sokkal inkább azokat a tapasztaltainkat osztanánk meg, amiket a próba során szereztünk a viszonylag aprócska (175 x 44,5 x 139 mm) készülékkel, aminek tényleg hatalmas előnye, hogy ASUS notebookok hálózati töltőjével is képes együttműködni. Nem mintha a saját töltője nem férne el a mellékelt hordtáskában, de az éppen egy kilogramm alatti (900 gramm) tömeget felesleges növelni, ha ASUS notebookunk van.


[+]

Az elegáns kis készülék dobozában egy jellegzetes vékony távirányítót és egy mini Wi-Fi adaptert kapunk, amit ha használni akarunk, akkor elfoglalja az egyetlen USB portot (beépítve talán jobb lenne, úgy kisebb eséllyel hagynánk el). A projektor alján egy kis kihajtható lábat, tetején pedig számos gomb mellett a kézi fókuszgyűrűt találhatjuk, amivel gyerekjáték a beállítás, noha minden szegletben teljesen éles képet nem tudtunk összehozni, de alapvetően az optika tudása elegendő arra, amire használni fogjuk. Itt említenénk meg azt is, hogy a LED-ekkel előállított 700 ANSI lumen fényáram közelről (1-2 méter) vetítve egy nem teljesen besötétített (vagy árnyékos oldalon lévő) szobában, kikapcsolt energiatakarékos funkcióval elegendő lehet. Már amennyiben nem filmet akarunk vetíteni, mert akkor a sötét részekből nem sokat fogunk látni, viszont a világos hátterű, kontrasztos diákkal és egyéb irodai állományok olvashatóságával nem lesz gond.


[+]

A Wi-Fi kiegészítő kiemelkedően fontos szerepet játszik, hiszen ezt használva vezeték nélkül okostelefonról és notebookról egyaránt eljuttathatjuk rá a megjelenítendő képet (mindkettőhöz program telepítése szükséges), így HDMI vagy analóg jelkábelt sem kell magunkkal cipelni, ami újfent hordozhatóságot növelő kényelmi funkció. Természetesen a közvetlen vezeték nélküli üzemmódot is kipróbáltuk, és meglehetősen jól működött és a késleltetés sem volt zavaróan nagy, de ha videózásra került a sor, akkor használjunk kábelt, ugyanis a másodpercenként kivetített képkockák száma erősen függ az átviteli sebességtől, így némi akadozás észlelhető.


[+]

A készülék hátoldalán az USB mellett kártyaolvasó is fellelhető. Bármelyiket is választjuk, csatlakoztatás után a B1M automatikusan megkeresi a kompatibilis multimédiás állományokat. Ezeket a projektor saját, médialejátszósra szabott menürendszerében típusonként elkülönítve listázhatjuk és játszhatjuk le. A formátumok támogatása meglehetősen tág, de a számítási kapacitás limitált. Például nem minden nagy bitrátájú Full HD felbontásba kódolt anyagot tudott folyamatosan megjeleníteni (tesztcsomagunkból viszont az x264 és QuickTime kódolású Full HD videókat csont nélkül vitte, de az AVC akadt). Az egyszerűbb, 720p vagy PAL felbontású videókkal képes megbirkózni és a feliratfájlokat is felismeri, de az nem minden karakterkódolással kezeli helyesen az ékezeteket.


[+]

A dokumentumfájlokkal szépen elboldogult, akárcsak a hangállományokkal, ahol a FLAC, APE vagy épp az OGG sem okozott neki meglepetést. A hang egyébként kivezethető 3,5 mm-es jack csatlakozón keresztül fül- vagy fejhallgatóra, külső hangszóróra. A projektor is rendelkezik saját 2x2 wattos hangrendszerrel, amit a SonicMaster neve fémjelez, és kisebb irodai vetítések esetén képes ellátni a feladatát – és legalább sztereó, sok más projektorral ellentétben.

Nem szabad abba a hibába esni, hogy egy ilyen méretű készüléktől szemkisütős fényerőt és hibátlan képet rajzoló optikát várunk, mert akkor csalódni fogunk. Erre ugyanis sokszor még a megfizethető árú (bár ez is kinek mit jelent) nagy projektorok sem mind képesek – a jó mozihoz pedig úgyis elkerülhetetlen az alapos besötétítés – arról nem is beszélve, hogy ott is kompromisszumokat kell kötni, hiszen irodai és mozis igényeket egyszerre kevés gép tud normális minőségben kiszolgálni.


[+]

A B1M arra tökéletesen alkalmas, hogy egy notebook mellé csapva vigyük magunkkal oda, ahol kisebb prezentációt kell tartani, de az infrastruktúra nincs kialakítva. Ha tehát nincs vászon vagy fehér falfelület az sem gond, a falszín-kompenzáció ugyanúgy elérhető a menüből, mint például az automatikus trapézkorrekció, ami szintén jó szolgálatot tesz ilyen helyzetekben. Vagy akár arra is jó, hogy éjszakánként betegyük a gyerek hálószobájába és mesefilmet játsszunk le neki amíg elalszik (á lá modern diavetítő), esetleg üzleti úton a szállodai szobába minket szórakoztasson lefekvés előtt, vagy gyakoroljuk a másnapi előadás szövegét.

Az ASUS pico projektora ezekre a fenti célokra megfelelő, de van hibája is. Hiába, a kis készülékház hűtés szempontjából jelentkező hátrányát egyelőre nem lehet teljesen kiküszöbölni. Szerencsére a zajszint ECO módban 28 dBA környékére csökkenthető, ami még mindig nem halk, de elviselhető, noha előadás közben biztosan túl fogjuk kiabálni. Cserébe jutalmunk 700 ANSI lumen, ami egyébként meglehetősen jó ebben a készülékkategóriában, ahol a legtöbb készülék 200 vagy az alatti értéket produkál. Sajnos a B1M nem túl olcsó, nagyjából 600 eurót kóstál, ami számunkra soknak tűnhet, de vannak országok, ahol nem olyan sok pénz ez, ráadásul munkaeszközként használva teljesen más megvilágításba kerül az összeg, pláne ha figyelembe vesszük a 30 000 órás LED üzemidőt, ami rettentően sok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények