Biztonságos adattárolás tűzön-vízen át

A hagyományos, egy számítógépre köthető vagy akár fájlszerverkérnt, több klienst kiszolgáló külső merevlemezek általában többlépcsős, szoftveres védelmi mechanizmusokkal szolgálnak azért, hogy elkerüljék a hardver meghibásodásából vagy rosszindulatú kód rendszerbe kerüléséből eredő adatvesztéseket. A külső HDD-k egy részéhez újabban titkosító programokat is mellékelnek a gyártók, így a vállalatok féltve őrzött adatai kisebb eséllyel jutnak illetéktelenek kezébe. Az elemi csapásokkal szemben viszont mindeddig védtelenek voltak ezek az adattárolók, a Seagate tulajdonában álló Maxtor és a biztonságtechnikában utazó Sentry Group azonban most egy olyan külső HDD-vel állt elő, amely árvíz és tűzvész esetén is megvédi az adatokat.

A két cég által közösen fejlesztett (a Maxtor biztosítja a merevlemezt és a SafetyDrill nevű rendszervisszaállító szoftvert, a Sentry pedig a külső burkolatot) adattár a legszélsőségesebb körülmények közt is ad esélyt az érzékeny mechanikának a túlélésre: a készülék burkolata akár 840 °C-os hőmérsékletet is képes tartósan (fél órán keresztül) elviselni anélkül, hogy az adatoknak bármi baja esne, vagy akár egy teljes napon keresztül is víz alatt állhat – ez sem árt az ellenálló külső merevlemeznek.

A Sentry 260 vagy 320 dollárért (80 vagy 160 gigabájtos tárterülettel) árulja december 1-től az USB porton csatlakozó, strapabíró külső merevlemezeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés