Bemutatkozott az Intel Knights Ferry

Hirdetés

Az Intel hivatalosan is bemutatta a Knights Ferry néven ismert kártyát, mely az előzeteseknek megfelelően nem jelenik meg kereskedelmi forgalomban. A vállalat újabban MIC, azaz Many Integrated Core architektúrának hívja a megvalósítást, így a rosszemlékű Larrabee név végleg az enyészetben végezte. Ettől függetlenül a nulladik generációs termék továbbra is a Larrabee projekt koncepcióját kamatoztatja, amiről Andrew Richards, a Codeplay elnök-vezérigazgatója korábban le is írta nem túl kedvező véleményét. E beszámoló alapján semmi meglepő nincs abban, hogy az Intel csak a fejlesztők számára kínálja fel a Knights Ferry igénylésének lehetőségét, hiszen a HPC piacon az NVIDIA Fermi architektúrára épülő Tesla kártyái könnyedén elbánnának vele.

A nyilvánosságra hozott specifikációk alapján a korábban még kereskedelmi forgalomba szánt Knights Ferry 32 darab x86-os processzormagból áll, melyek négy programszálat kezelő in-order típusú elgondolások, azaz nem képes az utasítások menet közbeni átrendezésére. A rendszer a magokban található 16 utas, 512 bites vektoros egységek úgymond etetésére vállalkozott, miközben a 8 MB-os megosztott gyorsítótár nincs bankokra osztva. Ez alapvetően jól mutatja a mérnökök önbizalmát, és a kereskedelmi termék hiányának az okát. A magórajel a fejlesztőknek szánt mintán 1,2 GHz, ami szimpla illetve dupla pontosság mellett rendre 1,2 és 0,6 TFLOPS-os elméleti teljesítményt kínál. A GDDR5 szabványú fedélzeti memória mérete 1 és 2 GB lehet.


Intel Knights Ferry

A MIC architektúra egy sarkalatos pontja lesz a programok fordításának megkönnyítése. Az Intel tervei szerint a forráskódon való változtatás nélkül lehet az aktuális Xeon processzorokra és a Knights termékcsalád kártyáira fordítani az adott programot, ami természetesen nem kevés erőforrást szabadít fel a fejlesztés során. Persze Andrew Richards fentebb linkelt elemzéséből az is kiderül, hogy ez az elgondolás messze nem egyszerű megoldás, aminek hatására nem véletlen, hogy a GPU-kat eltérő felépítésűre tervezik, mint amilyen a Knights Ferry néven bemutatott rendszer, ami lényegében egy rendkívül sok magból álló processzornak fogható fel.


Intel MIC koncepció [+]

Az alapkoncepció legalább annyira jó, mint amennyire a Larrabee annak tűnt, de közel sem garantált a megvalósíthatósága, mivel a Larrabee kapcsán felmerült kérdések továbbra is fenn állnak. Az Intel mindenesetre nagyon bizakodó, így fejlesztés alatt áll a Knights Corner kódnevű megoldás, mely vélhetőleg az első, kereskedelmi forgalomban is megjelenő alkotás lesz. A 22 nm-es gyártástechnológiát használó MIC architektúra több mint 50 processzormagot alkalmaz, ami elméletben komoly nyers erőt jelent. A HPC piacra szánt termék leghamarabb 2012-ben lesz elérhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés