Bemutatkozott az Asus Echelon GTX 950

Az Asus ma lerántotta a leplet egy új videokártyáról, mely külső tekintetében és a megbízhatóságával is a versenytársak túlszárnyalását célozza meg; bemutatkozott az Echelon GTX 950 Limited Edition. A középkategóriás nVidia GTX 950 grafikus mag személyében megfizethető videochipet, 2 GB GDDR5 memóriát és komoly gyári tuningot kapott az új jövevény. GPU órajele 1140/1329 MHz, mely a referencia 1024/1188 MHz-re rúgó alap/boost órajelénél több mint 11%-kal magasabb, míg a VRAM a referenciaórajelet, az 1653 MHz-et kapta (ez effektív 6610 MHz-nek felel meg a DDR működési elvéből kifolyólag). A tekintélyes gyári tuning az Asus mérései szerint 10% teljesítménytöbbletet is eredményezhet a 3DMark 11 Extreme tesztjét futtatva, jó közelítéssel játékok alatt is ilyen értékkel lehet számolni.

Az Asus Echelon GTX 950 – a képre kattintva galéria nyílik.
Az Asus Echelon GTX 950 – a képre kattintva galéria nyílik. [+]

Amennyiben még ez sem volna elegendő, megjegyezzük, hogy ezek az alapértelmezett, Gaming módra vonatkoznak. A mellékelt GPU Tweak II alkalmazással választható OC Mode is, ahol még tovább nőnek az órajelek (1165/1355 MHz-re), de Silent Mode is rendelkezésünkre áll, melyet a halk működésre optimalizáltak a beállított paraméterek tekintetében. A sokoldalú szoftver a beállított profilokon felül természetesen szabad kezet nyújt számunkra az órajelek, TDP, és minden egyéb, a videokártyával kapcsolatos érték beállításához, hogy a kártyából a maximumot is kipréselhessük. Természetesen társaihoz hasonlóan ez a modell is a GM206-os lapkára épül, ezen belül is 768 darab shader feldolgozót használ 48 darab textúrázó csatorna és 32 darab blending egység mellett, továbbá a memóriabusz szélessége 128 bit.

Hirdetés

A hűtés az Asus saját, DirectCu II-es megoldása, ahol a hőcsövek közvetlenül érintkeznek a GPU-val. A két légkavarót dupla golyóscsapágyazással látták el, így a gyártó kiemeli, hogy élettartamuk hosszabb, futásuk csendesebb az egyébként kihalófélben levő siklócsapágyas megoldásnál. A teljes hőleadó rendszer szintjén felvonultatott megoldások jótékony hatása a videokártya általános élettartamát tekintve megkérdőjelezhetetlen. Az alkalmazott hátlapi takarólemezzel egyetemben a teljes hűtés fehérben pompázik, némi téli katonai álcafestés mintázatát viselve.

Ízléses hátlap ad mechanikai védelmet és elegáns megjelenést
Ízléses hátlap ad mechanikai védelmet és elegáns megjelenést [+]

A TUF (The Ultimate Force) széria alkatrészeit kapja meg a szóban forgó VGA, ezáltal "katonai szintű" minőséget, megbízhatóságot ígér – ezt természetesen az idő vasfoga majd eldönti. Mindenesetre mindegyik legyártott példányt szerverszintű, magas páratartalom és nagy hőingás mellett 48 órán át tesztelnek, hogy megbizonyosodjanak a komponensek strapabírásáról. Természetesen ahhoz, hogy ehhez a szükséges minőséget állandó szinten biztosíthassák, egy úgynevezett Auto-Extreme technológiát alkalmaznak, amely a munkafolyamatokat 100%-osan automatizálja. A felhasznált anyagok amellett, hogy prémium kategóriát képviselnek, a gyártási folyamat környezetbarátabbá tételét is lehetővé teszik. A gyártást követően ezernél is több rendszerben összesen 7000 órás kompatibilitási tesztelésen is átesik a sorozat egy-egy darabja.

Golyóscsapágyat kapott a ventilátor
Golyóscsapágyat kapott a ventilátor

A kártya egy 6-tűs PCI Express tápcsatlakozón etethető a szükséges árammal, míg a kimenetek terén a szokásos arzenál fogad minket. Egy-egy DisplayPort 1.2, HDMI 2.0, és két dual-link DVI (az egyik DVI-I) biztosítja a kijelzők csatlakoztathatóságát, az elérhető legnagyobb felbontás a 4096 x 2160. Adalék, hogy a GPU Tweak II szoftverhez ezúttal egy kéthetes XSplit Gamecaster prémium előfizetést is adnak, amivel az adott játékon belülről indítva tudjuk a indítani felvételt vagy a streamelést. Jár még a VGA mellé egy World of Warships meghívókód is, amivel új fiók nyitásakor lehet élni, két hét prémium tagságot és egy prémium hajót megszerezve. A videokártya pontos ára és a hazai boltokból való beszerezhetősége még sajnos nem ismert, róla egyelőre az Asus központi weboldalán, angolul érhető el információ. Egy biztos, csak korlátozott darabszámban lesz elérhető ez a típus.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés