Belépne az SSD-piacra a Seagate

Hirdetés

Flashmemóriára épülő, úgynevezett Solid State Diskek (SSD) gyártásába fogna hamarosan a merevlemezpiacot magabiztosan vezető Seagate – kotyogta ki Bill Watkins, az amerikai vállalat elnök-vezérigazgatója a minap egy interjúban. Az adattárolási megoldásokra szakosodott cégnek egyelőre nincs sok tapasztalata ebben a szegmensben (bár korábban tulajdonrészt birtokolt a SanDiskből), a gyártó kínálatában mindössze csak olyan hibrid merevlemezek (HHD-k) találhatók, melyek kisebb mennyiségű flashmemóriával gyorsítják az adatelérési tempót, illetve adott esetben csökkentik az egység áramfogyasztását.

Az SSD-k számos területen komoly előnyöket tudnak felmutatni a hagyományos merevlemezekkel szemben; a jelentős mértékben csökkent áramfogyasztáshoz gyorsabb adatkezelési sebesség, fokozott megbízhatóság és zajtalan működés társul, lévén ezek az adattárolók egyáltalán nem tartalmaznak mozgó alkatrészt. A flashmemóriákra építő merevlemezpótlókra ezért elsősorban a notebookgyártók vevők: a korábban főként ipari célokra és a hadsereg számára elérhető technológia pár éve robbant be igazán a köztudatba, miután a memóriachipek fejlesztésében és gyártásában úttörő szerepet játszó Samsung bejelentette, hogy a tömegpiac számára is készítene SSD-ket.

A flashalapú háttértárolók azóta már több, elsősorban prémium kategóriás noteszgéphez is rendelhetők opcióként, az egyelőre még meglehetősen drága technológia miatt azonban ezek kapacitása általában nem több 32-64 gigabájtnál. Szakértők szerint az elkövetkezendő években a gyártástechnológia fejlődése és az új szereplők belépése révén komoly fellendülés elé nézhet az SSD-k piaca, bár Watkins maga azt nyilatkozta, hogy a memóriákra építkező tárolók kapacitáskorlátaik miatt jó eséllyel soha nem fogják átvenni a domináns szerepet az adattárolók szegmensében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés